Maros Palesch Iné športy

Na bicykli deťom sa vyzbieralo takmer 5-tisíc eur

BRATISLAVA - BSK. 23.06.2011. Za vyzbierané peniaze sa uskutočnil v Tatranskej Lomnici prvý česko-slovenský relaxačno-rekondičný pobyt pre onkologicky choré deti s rodičmi.

Medzinárodný charitatívny projekt Na bicykli deťom s medzinárodnou účasťou cyklistov a známych osobností z Česka a Slovenska priniesol prvé výsledky. Celú snahu organizátorov a cyklistov vyzbierať finančné prostriedky pre onkologicky choré deti znásobila radosť z vyzbieraných takmer päť-tisíc eur. Aj vďaka tomu sa mohol zrealizovať prvý regeneračný pobyt pre deti a rodičov v Tatranskej Lomnici, ktorý priniesol radosť deťom a oddych rodičom. „Životné príbehy týchto malých bojovníkov sú mnohokrát nepredstaviteľné a preto každá možnosť spríjemniť im ich boj je našou zodpovednosťou,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo, ktorý tiež prešiel s peletónom časť úseku. Organizátori projektu Na bicykli deťom vyjadrili spokojnosť s celospoločenským prijatím myšlienky a viac ako 1 619 km, ktoré prešli budú chcieť budúci rok určite prekonať.

Druhý ročník projektu Na bicykli deťom odštartoval v najzápadnejšom meste ČR v Aši, peletón v priebehu 11 dní prekonal trasu 1 635 kilometrov. Cieľom bola najvýchodnejšia obec SR Nová Sedlica. Trasa cyklistického maratónu bola rozdelená do 11 etáp, pričom v cieli etáp v mestách Košice, Banská Bystrica, Bratislava, boli odovzdané miestnym oddeleniam onkológie darčeky pre deti a ich  mamičky. Tento unikátny česko-slovenský projekt sa realizoval pod záštitou ministra financií Ivana Mikloša, podporila ho aj Bratislavská župa. Cieľom projektu je podľa predsedu OZ Deťom pre život Miroslava Bílika osloviť verejnosť v Česku i na Slovensku a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť onkologicky chorým pacientom a ich rodinám.

Peletón štartoval na čele so svetoznámym cyklistom a osemnásobným majstrom sveta jazdiacim na vysokom bicykli  Josefom Zimovčákom. Časť trasy po Slovensku absolvovalo aj viacero známych osobností z kultúrneho či športového života. Spevák Martin Babjak, herec Ivan Vojtek, hokejista Miroslav Lažo a Peter Podhradský, reprezentant Slovenska v dráhovej cyklistike Jozef Žabka, štvornásobní olympijskí víťazi vo vodnom slalome bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, v Trenčíne sa pridali aj cyklista Valach, hokejisti z NHL Marián Gáborík, Marcel Hossa, Richard Lintner, Andrej Nedorost a Ján Pardavý.

Bratislavská župa si tento rok vytipovala niekoľko cyklistických akcií, ktorých cieľom je pomôcť deťom, ale aj cyklistom zároveň. Najbližší župný pohár sa uskutoční už tento víkend na festivale horskej cyklistiky BIKE JAM, známy aj ako Karpatský MTB Maratón.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

Na bike detom
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM