Maros Palesch Rôzne

Na Avon pochode 4000 ľudí

BRATISLAVA - STARÉ MESTO, 18.06.2011. Na treťom ročníku Avon pochodu proti rakovine prsníka sa dnes zúčastnilo asi 4000 ľudí.

„Je to väčší počet ako minulý rok v Košiciach. Z roka na rok sa k nám pridáva viac a viac ľudí, čo je dôležité, lebo táto téma je veľmi aktuálna,“ zhodnotila na konci pochodu Andrea Macáková zo spoločnosti Avon Cosmetics. Známe osobnosti, ktoré boli tvárami kampane, sa zhodli, že celý pochod prebiehal v radostnej atmosfére. „Dojmy boli úžasné, lebo všetci mali úsmev na tvári. Mnohí sa pridávali. Mám pocit, že je to z roka na rok lepšie,“ povedala moderátorka akcie Alena Heribanová. Pochodujúcim tento rok prialo aj počasie.

„Je to fantastická myšlienka, ktorá sa vo svete pestuje. Ľudia by si mali uvedomiť, že ide o veľmi závažný problém spoločnosti a že by sa do toho mali všetci zapojiť,“ povedala prezidentka Ligy proti rakovine Eva Siracká. Týmto podujatím sa podľa nej prejaví aj solidarita voči ľuďom, ktorí trpia rakovinou. „Je to aj výzva k zdravým ženám, že možno sa raz ani my tejto chorobe nevyhneme, aby boli v strehu.“

Účastníci oblečení zväčša v ružových tričkách pochodovali po Vajanského nábreží, Hviezdoslavovom námestí, Mostovej ulici a po nábreží Dunaja sa vrátili naspäť na námestie pri obchodnom centre Eurovea Galleria. Počas celého podujatia sa účastníci mohli zabávať na vystúpeniach Zdenky Prednej, Beáty Dubasovej, Jany Kirschner, Martina Chodúra či skupiny Hex. Súčasťou programu bol aj tzv. akt spolupatričnosti so ženami trpiacimi rakovinou prsníka, ktorý spočíval vo vypustení stoviek ružových balónov.

Primár Mamologického oddelenia Onkologického ústavu svätej Alžbety Vladimír Bella, ktorý sa na akcii zúčastnil, tvrdí, že každé podujatie tohto druhu zvyšuje počet žien na preventívnych prehliadkach. „Na takýchto podujatiach sú herci, speváci, ktorí pritiahnu veľa ľudí a medzi pesničkami sa hovorí o prevencii a človek si v dobrej nálade uvedomí, že existuje to ochorenie,“ povedal Bella.

Na Slovensku je podľa primára mamologického oddelenia ročne novodiagnosti­kovaných 2400 žien. Asi štvrtina žien príde v neskorom štádiu, kde je prognóza vyliečenia nižšia. Počet diagnostikovaných žien pritom za posledných 30 rokov výrazne stúpol. „Koncom sedemdesiatych rokov sme mali ročne diagnostikovaných asi 700 žien,“ dodal Bella. Zdôrazňuje preto potrebu prevencie. Tá by mala spočívať v samovyšetrení prsníka každý mesiac a v prehliadkach u gynekológa minimálne raz za rok.

Zdroj + foto: TASR

avon 2011
13
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM