Alexandra Húsková Samospráva

Na akej ulici v centre mesta leží váš obľúbený podnik? Pozrite sa, dokedy by mal byť otvorený podľa nového návrhu VZN

V novom návrhu všeobecne záväzného nariadenia je centrum Starého Mesta rozdelené do troch zón s jednotnými pravidlami prevádzkového času. Pokiaľ poslanci VZN schvália, v centre mesta sa budú musieť viaceré podniky zatvárať o desiatej hodine večer.

Ilustračný obrázok k článku Na akej ulici v centre mesta leží váš obľúbený podnik? Pozrite sa, dokedy by mal byť otvorený podľa nového návrhu VZN
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mestskej časti Bratislava – Staré Mesto sa rozhodlo vytvoriť novú koncepciu zonácie ulíc na svojom území, vo vzťahu k otváracím hodinám prevádzok. Platné VZN o otváracích hodinách bolo totižto prokurátorom napadnuté a následne poslancami zrušené. Dôvodom bolo selektívne posudzovanie jednotlivých prevádzok.

Prečítajte si aj: V niektorých podnikoch si už do rána možno neposedíte. Staré mesto chce zmeniť otváracie doby prevádzok na svojom území

Zóny v Starom Meste sa mali rozdeľovať podľa lokality najviac obsadenej prevádzkami (kde budú platiť určité režimy, napríklad otváracia doba do 02:00 – za predpokladu, že prevádzky majú ošetrené postupy meraní hluku a vibrácií), lokality kde prevláda rezidenčnosť (kde by mohli byť prevádzky otvorené do 22:00) a lokality, kde nie je taký rušný život.

Pre zaradenie podniku do konkrétnej zóny je rozhodujúca ulica, nábrežie či námestie, z ktorých je zriadený vchod do prevádzkarne.

Pre podniky v zónach číslo jedna a dva platí, že v prípade, kedy vstup do prevádzkarne vedie z dvora, alebo z prevádzkarne na dvor ústi aspoň jedno okno s možnosťou otvárania, sa prevádzková doba určuje počas celého týždňa od 8.00 h do 22.00 hodiny.

Časť reštaurácií a barov umiestnených v podzemí však podľa návrhu bude spadať do Osobitnej zóny a otváracie hodiny budú mať povolené od 8.00 hodiny až do 5.00 nasledujú­ceho dňa.

Zóna č.1

Rozpätie času predaja prevádzkarne umiestnenej na nasledovných uliciach by mal byť od nedele do štvrtku od 08.00 h do 24.00 h, v piatok a sobotu od 08.00 do 02.00 h.

  • Biela, Hurbanovo námestie, Hviezdoslavovo námestie, Laurinská, Michalská, Námestie SNP, Obchodná, Panská, Rigeleho, Rybárska brána, Rybné námestie, Sedlárska, Strakova, Šafárikovo námestie, Štúrova, Ventúrska, Zelená,

Zóna č.2

V podnikoch na zozname ulíc patriacich do druhej zóny by mali platiť prísnejšie otváracie hodiny v dňoch nedeľa až štvrtok od 08.00 h do 23.00 h, v piatok a sobotu od 08.00 h do 24.00 h.

  • Brnianska, Búdková, Čulenova, Dostojevského, Dunajská, Františkánske nám., Gorkého, Hlavné nám., Hroboňova, Jánska, Jesenského, Kamenné nám., Kapucínska, Karadžičova, Karpatská, Klariská, Klobučnícka, Krížna, Legionárska, Mostová, Mudroňova, Mýtna, Námestie Eugena Suchoňa, Námestie slobody, Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu,
  • Nedbalová v úseku od Laurinskej po Klobučnícku, Palackého, Palisády, Pražská, Prokopa Veľkého v úseku od Brnianskej po Hroboňovu, Radlinského, Radničná, Rajská, Rázusovo nábrežie, Riegeleho, Staromestská, Suché mýto, Šancová, Špitálska, Štefánikova, Štefanovičova,
  • Továrenská – od Čulenovej ulice po Mlynské nivy, Ulica 29. augusta, Vajanského nábrežie, Vazovova, Vysoká, Záhradnícka, Zámocká, Zámočnícka, Žabotova, Židovská, Žilinská, Župné námestie.

Zóna č.3

V podnikoch zaradených v tretej zóne sa bude zatvárať počas celého týždňa o 22. hodine. Patriť by sem mali všetky ostatné ulice, námestia a nábrežia, ktoré nepatria do zóny 1 a 2.

Osobitná zóna

Podniky zaradené v osobitnej zóne budú môcť byť otvorené od pondelka do nedele od 8.00 do 5.00 hodiny nasledujúceho dňa.

  • Do tejto zóny patria podniky, nachádzajúce sa na podzemných podlažiach na južnej časti Hurbanovho námestia od Michalskej ulice smerom k Hlavnej pošte, severnej časti Hviezdoslavovho námestia, južnej časti Námestia SNP od Špitálskej ulice smerom k Hurbanovmu námestiu, západnej časti Námestia SNP od Špitálskej ulice smerom k Štúrovej ulici, západnej časti Šafárikovho námestia, Štúrovej a prevádzkarne pohostinskej činnosti nachádzajúce sa na lodiach kotviacich pri nábreží Dunaja.

O definitívnej podobe návrhu nového nariadenia rozhodnú poslanci miestneho zastupiteľstva 8. decembra 2015.

Prevádzkovateľom sa návrh nového nariadenia nepozdáva a niektorí ho považujú za likvidačné. Vedenie Starého Mesta organizuje stretnutie s majiteľmi podnikov. Viac si prečítajte tu: Koniec nočného života v Bratislave? Samospráva chce nový návrh VZN prediskutovať s majiteľmi prevádzok

Všeobecne záväzné nariadenie nájdete TU.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM