Alexandra Húsková Kultúra

Múzeum moderného umenia Danubiana oslavuje 15 rokov

Danubianu Meulensteen Art Museum, najmladšie súkromné múzeum moderného umenia, otvorili 9. septembra 2000. Jeho zámerom bolo podporovať súčasné slovenské umenie a najmä mladých výtvarníkov. V súčasnosti sa rokuje o rozšírení pôsobenia Danubiany do Nemecka.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum moderného umenia Danubiana oslavuje 15 rokov
Zdroj: Dnes24.sk

„To platí aj dnes a bude platiť aj naďalej,“ povedal riaditeľ Danubiany Vincent Polakovič, podľa ktorého si Danubiana bezproblémovo získala nielen široký ohlas, ale aj odborný kredit.

„Dosiahli sme to prestížnymi výstavami, budovaním medzinárodnej zbierky maľby, zbierky súčasného slovenského umenia, medzinárodnej kolekcie exteriérovej plastiky, ako aj vydávaním odborných publikácií,“ spresnil Polakovič.

Súčasťou oživenia umeleckej scény sa podľa riaditeľa Danubiany stala prezentácia renomovaných umelcov svetového formátu zo zahraničia, ku ktorému prispelo Dunajské bienále.

Danubiana otvára priestory pre novú výstavu. Viete, čo znamená slovo „spektákel“?

„Práve v týchto dňoch si návštevníci môžu v našich priestoroch pozrieť výstavu tretieho ročníka bienále. Diela tu vystavujú výtvarníci z desiatich podunajských krajín,“ povedal Polakovič s tým, že ďalší ročník Dunajského bienále sa s veľkou pravdepodobnosťou rozšíri aj do výstavných priestorov priamo v hlavnom meste.

„Tie priestory by sa nemuseli obmedziť len na Danubianu, ale mohli by sme vystavovať napríklad aj v Umelke v Bratislave,“ dodal Polakovič.

Danubianu založil pred 15 rokmi holandský podnikateľ a zberateľ umenia Gerard H. Meulensteen. V roku 2012 sa múzeum stalo neziskovou verejnoprospešnou muzeálnou inštitúciou s väčšinovou účasťou štátu.

Pred rokom otvorili v Danubiane dobudované priestory múzea, ktoré výstavné formy umeleckej prezentácie rozšírili o stále expozície moderného a súčasného slovenského i európskeho umenia. Podľa Polakoviča sem za posledný rok prišlo najmenej 30.000 ľudí.

Prečítajte si aj:

Výtvarné umenie, klasická hudba a šport na vlnách Dunaja. To všetko ponúka Danube Festival 2015

Rozšírenie do Nemecka

O možnosti rozšírenia pôsobenia galérie Danubiana do Európy sa rokuje v Bratislave. S viceprimátorom nemeckého mesta Ulm a ďalšími zástupcami delegovanými v rámci Dunajských festivalov sa stretnú predstavitelia Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB). Potvrdil to marketingový riaditeľ BTB František Morong.

„Stratégia rozšíreného podujatia by sa mala začať práve rozhovormi, ktoré možno prinesú to, že sa nakoniec kus Danubiany a umenia zo Slovenska prenesie do Nemecka," spresnil Morong.

„Organizátorom Dunajského festivalu ide o kooperáciu nielen v gastro a tradičnej kultúre, ale vo všetkých artefaktoch umenia vrátane umenia vizuálneho charakteru, ako sú maľba či sochárstvo,“ do­dal.

Morong nevylúčil ani to, že pre zlepšenie propagácie Bratislavy a slovenského umenia budú v rámci Danube Festivalu vystavovať aj v centre hlavného mesta. „Určite, ak táto koncepcia prejde do praxe, budeme vystavovať aj na nábrežiach. Zatiaľ to neviem presne konkretizovať. Uvidíme, čo bude v budúcich rokoch," uzavrel Morong.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM