Adriana Banásová Rôzne

Múzeum mesta Bratislava pripravilo na počesť osobnosti Uhorska - Františka Floriána Rómera medzinárodnú konferenciu

Pri príležitosti 200. výročia narodenia prešporského rodáka Františka Floriána Rómera sa v Múzeu mesta Bratislavy (MMB) uskutoční 22. apríla medzinárodná vedecká konferencia pod názvom Slovom a činom. Odborníci zo Slovenska, Maďarska a Rumunska sa budú zaoberať jeho osobnosťou a činnosťou.

Ilustračný obrázok k článku Múzeum mesta Bratislava pripravilo na počesť osobnosti Uhorska - Františka Floriána Rómera medzinárodnú konferenciu
Zdroj: TASR

František Florián Rómer (Rómer Flóris Ferenc, 1815–1889) svojím veľkým dielom v oblasti uhorskej archeológie, ochrany pamiatok, dejín umenia, numizmatiky a múzejníctva patrí medzi vedcov – intelektuálov, ktorí svojou činnosťou obohacovali rodisko i vedeckú obec doma a v zahraničí. Konferencia sa zameriava na jeho aktivity v domácich a zahraničných vedeckých inštitúciách. Snaží sa o interdiscipli­nárny výklad jeho bohatej a štruktúrovanej tvorby, ktorá môže byť inšpiratívna aj pre prítomnosť.

Peter Buday z Katedry dejín výtvarného umenia Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave bude hovoriť o živote a Rómerovom diele. Ako zakladateľa múzea v maďarskom meste Győr ho predstaví Gyula Perger z Múzea Domokosa Kunyho v Tate. Rómerov vedecký život v Prešporku zhodnotí Katarína Pekařová z Univerzitnej knižnice Bratislava.

Jeho význam v numizmatickej a archeologickej zbierke Maďarského národného múzea pripomenie László Szende z tohto múzea, obrazovú dokumentáciu odborných textov Zuzana Ludiková zo Slovenskej národnej galérie. Ďalší odborníci priblížia Rómerovu pozostalosť v Budapešti a MMB jeho viacnásobnú identitu (nemeckosť, uhorskosť, maďarskosť) či zásluhy v dôchodkovom veku pri oživení humanistickej komunity. Podujatie zakončia kladením vencov k Rómerovej soche a návštevou MMB.

Konferencia sa koná pod záštitou bratislavského primátora Iva Nesrovnala. Organizuje ju MMB, Balassiho inštitút, Maďarský inštitút v Bratislave a Pamiatkový úrad SR.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM