Rôzne Správy

SKVOST medzi panelákmi: Dom riaditeľa smaltovne je jedna z mála zachovaných budov starej Petržalky

Dámsky tenisový klub a Bratislavský veslársky klub už nestoja. O to viac obdivujeme domček, ktorý zostal po riaditeľovi továrne.

Ilustračný obrázok k článku SKVOST medzi panelákmi: Dom riaditeľa smaltovne je jedna z mála zachovaných budov starej Petržalky
7
Galéria

Petržalka bola od začiatku svojho vzniku miestom, kde vyrastali továrne. Prispela k tomu najmä blízkosť železničného spojenia s Viedňou.

Smaltovni sa darilo

Priemyselné podniky sa usadili najmä na Kopčianskej a Viedenskej ceste, ktoré boli najbližšie k vlakovej stanici. Na začiatku 20. storočia tam svoje výrobky produkovala tehelňa, továreň na konzervy aj na preglejky či parná píla.

Vychýrenou bola aj továreň na výrobu smaltovaného tovaru. Jej zvyšky sa ešte aj dnes ukrývajú v miestach oproti železničnej stanici v Petržalke. Smaltovňa vznikla na konci 19. storočia. V roku 1920 zamestnávala takmer tisíc ľudí. Jej objekty sú jedinečnou pamiatkou svojho druhu v Petržalke.

Posledný mohykán

Murovaný dom, ktorý dodnes stojí oproti železničnej stanici v Petržalke, pôsobí medzi strohými panelákmi osamelo a romanticky. Býval v ňom riaditeľ továrne. Zostáva len veriť, že ho nepostihne osud Dámskeho tenisového klubu a Bratislavského veslárskeho klubu, ktoré boli postavené podobnou technológiou hrazdeného muriva. Obe spomínané budovy už nestoja.

Dámsky tenisový klub zbúrali pri prácach v okolí Incheby.

Budova Bratislavského veslárskeho klubu, postavená v neogotickom štýle, stála v blízkosti miesta, kde dnes ústi Most SNP na petržalskej strane. Budovu pri stavbe mosta asanovali. Jednotlivé očíslované časti budovy sa ešte niekoľko rokov nachádzali na dvore JRD Rusovce.

Stavby starej Petržalky
7
Galéria

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM