Maros Palesch Kultúra

Mŕtvola musí zomrieť ...

... alebo čo všetko sme schopní urobiť pre lásku. Na filmové plátna prichádza nová slovenská, mierne čierna komédia pre pobavenie ľudi, ktorá v sebe nesie posolstvo lásky, odpustenia, sily rodinných vzťahov. Hovorí aj o tom, že "manželstvo je

Hlavné postavy spája nielen ich spoločné pracovisko – univerzita, ale aj príbuzenský vzťah. Krištof Mitrovský, prekladateľ Danteho, jeho žena Naďa a do tretice jej brat Alexander, rektor univerzity, ktorý sa vie obracať v každej situácii. Krištof odmieta švagrov kariérizmus, vyznáva taoistickú pasivitu a trpí narkolepsiou. Pri kontakte s nežným pohlavím však zázračne ožíva.Tak ako v kentaurovi pulzuje v ňom večný rozpor medzi ľudskou hlavou a zvieracím telom, medzi morálkou a ľudskou vášňou. „Bože, kedy mi už dopraješ impotenciu, bude koniec trápenia…“ povzdychne si Miro Noga v roli Krištofa.

Príbeh odštartuje scéna nevery: Naďa prichytí manžela pri „konzultácii“ so študentkou Silviou, ktorá trpí nymfomániou. Krajne roztrpčená navštívi priateľku právničku a rozbehne rozvodové konanie. Na benzínovom čerpadle stretáva drzého chlapíka, ktorý ju smrteľne urazí. Vytryskne z nej zlosť na celé mužské plemeno a kopne ho z celej sily do zadku. Chlap ju prenasleduje až domov. V hororovej temnote chodby ho vydesená Naďa udrie zväzkom kľúčov tak nešťastne, že muž padne na zem a viacej sa nehýbe. Táto nečakaná udalosť odštartuje rad ďalších nepredvídaných udalostí…

Základné informácie

Produkcia: TRIGON PRODUCTION, s.r.o.

Koprodukcia: STV

S finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, Audiovizuálneho fondu SR

Námet, scenár a réžia: Jozef Paštéka

Producent: Patrik Pašš

Kamera: Peter Kelíšek

Strih: Alena Spustová

Hudba: Václav Patejdl, Vladimír Martinka

Titulná pieseň: Václav Patejdl, Kamil Peteraj

Zvuk: Peter Németh

Architekt: Ing. Arch. Oliver Csiky

Výprava: Stanislav Možný

Masky a kostýmy: Anita Hroššová

Vedúci výroby: Samuel Vojtek

Dramaturg TRIGON: Peter Jaroš

Dramaturg STV Roman Brat

Herecké obsadenie: Miroslav Noga (Krištof Mitrovský), Veronika Žilková (Naďa Mitrovská, hovorí Anna Šišková), Peter Marcin (Alexander Pažický), Ľubomír Paulovič (Hazucha), Michaela Drotárová (Silvia Chocholáková), Dorota Nvotová (Lívia), Zuzana Frenglová ( Vanda), Marián Geišberg (Štámprl), Eva Landlová (Ómama), René Štúr (Gates-Trotsky), Zuzana Mauréry (Andyka), Jana Oľhová, Matej Landl, Vlado Černý, Marcel Kovačič, Marián Labuda ml., Erik Peťovský, Amanda Nagyová (cyklistka), Vladimír Jedľovský, Karol Čálik, Narciso Antonio Csila Tarr a ďalší. Guest stars: Marián Slovák (prezident), Eva Matejková (first lady)

Minutáž: 96 min

Žáner: komédia

Krajina pôvodu: SR

Jazyková verzia: slovenská

Nosič: 35 mm, BTC, DVD

Zvuk: Dolby Digital

Distribúcia v SR: Continental Film

Odporúčaná prístupnosť: 15+

Slovenská premiéra: 14.9.2011

Premiéra v STV: 2012

Počet kópií pre SR: 5

Rozpočet: 1 015 900Eur

Podpora z MK SR: 481 605Eur

Termín realizácie: júl – september 2008

Lokácie: Bratislava, Modra-Harmónia

Copyright: © 2010

Účasť na festivaloch:

Cetatea 2011, Rumunsko Medzinárodný festival gurmánskeho a filmového umenia

MFF Cinematik 2011, Piešťany, SR – slovenská premiéra

Režisér o filme

Ako mladý filmár som bol plný skepsy a vzdoru, chcel som vkladať prst do rán spoločnosti. Ale dnes hľadám harmóniu, vieru a odpustenie. A taký je aj môj žánrový film – groteska o manželskej nevere, vydieračovi, bláznivých príbuzných a ešte všeličom inom. Má viacero vrstiev – od kriminálnej línie až po ironickú reflexiu doby, ale na dne ukrýva myšlienku, že manželstvo je síce smrteľne vyčerpávajúci zápas, ale zatiaľ sa pre spolužitie muža a ženy nič lepšie nevynašlo. Len treba nabrať silu odpúšťať. Filmová komédia ma už od detstva fascinovala, po kine som kamarátom prehrával scény z burlesiek, a znova a znova sme sa na nich smiali. Najbližší mi vždy boli „smutní komici“ – Buster Keaton, Bourvile, Sellers aj Miro Noga, ktorý je tiež z rodu bielych klaunov. Komédia je v dejinách slovenskej kinematografie takmer vyhynutý druh. Na rozdiel od expresívnej tradície našich veselohier – humor „Mŕtvoly“si žiadal hodinársku presnosť v irónii dialógov, v budovaní gagov aj situačnej komiky. Najdôležitejší pritom stále zostáva výber a práca s inteligentnými hercami rovnakej krvnej skupiny akými sú Noga, Žilková, Marcin, Paulovič, Geišberg, Nvotová, Štúr a ostatní. Film sme nakrútili za 28 dní, bez jediného sklzu – a vo švungu nás pri tom držala skvelá adrenalínová Veronika Žilková. Vystrašiť, ba aj rozplakať diváka nie je príliš zložité, ale rozosmiať ho je veľmi ťažké. Držal som sa rady Martina Hollého – „umenie réžie je v tom, že sa obklopíš jedničkami v každej disciplíne“. A ja som spolupracoval s producentom Patrikom Paššom a so skvelým štábom – kameramanom Petrom Kelíškom, strihačkou Alenkou Spustovou, architektom Oliverom Csikym, zvukárom Petrom Némethom, Vašom Patejdlom, Vladom Martinkom a ostatnými. Verím, že film prinesie divákom zábavu a povzbudenie – smiech lieči a nikdy ho nie je dosť.

Zdroj: TRIGON PRODUCTION, Veronika Paštéková, foto: Mayo Hirc

MRTVOLA_MUSI_ZOMRIET
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM