Nina Táborská Rôzne

Moderný športpark začne rásť už tento mesiac. "Jama" predstaví Bratislavčanom celkom nové verejné priestranstvo

Kaviareň, letná čitáreň, predajňa bicyklov či vyhliadkové móla. Aj to bude súčasťou nového športparku, ktorý vyrastie na bývalom cyklistickom štadióne na zanedbanom priestore v lokalite Tehelné pole. S jeho výstavbou sa má začať už tento mesiac.

Ilustračný obrázok k článku Moderný športpark začne rásť už tento mesiac. "Jama" predstaví Bratislavčanom celkom nové verejné priestranstvo
Zdroj: Dnes24.sk

Mestská časť Nové Mesto zorganizovala počas uplynulých dvoch rokov sériu verejných stretnutí s obyvateľmi, s predstaviteľmi miestnych organizácií, podnikateľského sektora a odborníkmi a zo zozbieraných podnetov sa stali podklady pre súťaž, do ktorej sa prihlásilo 14 záujemcov.

„Predmetom súťaže bol návrh verejného priestoru s funkciami športu, rekreácie, voľnočasových aktivít a mestskej zelene, ktorý prispeje k vyššej kvalite prostredia a života v lokalite,“ informoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.

„Cyklistický ovál ako znak dynamiky pohybu sa stal pomyselnou hranicou medzi pohybom a kľudom, medzi mestom a prírodou a medzi kontaktom a intimitou. Výsledkom je návrh mestského parku Jama,“ predstavili projekt jeho autori – Martin Berežný, Katarína Boháčová, Daniel Šubín.

Vo svojom návrhu autori hovoria o kaviarni, letnej čitárni, predajni bicyklov, multifunčných ihriskách či vyhliadkových mólach. V novom parku budete mať príležitosť zahrať si petang, loziť po horolezeckej stene ale aj prevetrať svoje kolieskové korčule.

Okrem vyššie spomenutého má byť súčasťou parku aj amfiteáter, letné kino a divadlo, koncertné pódium, výstavy umenia, klubovne a rodičov s deťmi potešia detské ihriská.

Architektonická súťaž na vypracovanie štúdie na športpark bola vypísaná minulý rok v máji. Výberovú komisiu tvorili pracovníci úradu, magistrátu, zástupcovia komory architektov a ďalší odborníci, pričom posudzovanie projektov bolo anonymné. Po zasadnutí poroty bol miestnemu úradu doručený protest, v ktorom jeden z účastníkov namietal možný konflikt záujmov medzi členom poroty a členom víťazného architektonic­kého tímu.

Novomestský úrad sa tak obrátil na Úrad pre verejné obstarávanie. „Úrad vo svojom stanovisku nekonštatoval, že by došlo k porušeniu zákona, či podmienok súťaže,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk hovorca Nového Mesta Marek Tettinger.

S výstavbou nového voľnočasového parku JAMA , ktorý má predstavovať kvalitné verejné priestranstvo, hodné 21. storočia, sa má začať už tento mesiac.

Prečítajte si tiež: Osemdesiat prevádzok na dvoch podlažiach. Čo všetko prinesie nový Fresh Market?

Foto zdroj v galérii: Bratislavayimby.sk via BAAR. Titulná foto: MČ Nové Mesto.

JAMA športpark
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM