Alexandra Húsková Rôzne

Moderný športpark JAMA sa zatiaľ nestavia. Prečo s prácami čakajú?

V zanedbanom priestore Tehelného poľa mala výstavba nového parku začať už na jeseň minulého roka. Na bývalom cyklistickom štadióne sa však doteraz nič nedeje. Park s čitárňou, modernými ihriskami či letným kinom sa realizácie zatiaľ nedočkal.

Ilustračný obrázok k článku Moderný športpark JAMA sa zatiaľ nestavia. Prečo s prácami čakajú?
Zdroj: TASR

S výstavbou nového voľnočasového parku JAMA , ktorý má predstavovať kvalitné verejné priestranstvo a oddychovú zónu pre obyvateľov sa malo začať v októbri minulého roka. Realizácia má však procesné zdržanie.

„V týchto dňoch sa nám z Úradu vlády vrátila dokumentácia s pripomienkami k verejnému obstarávaniu na realizáciu parku. Tieto pripomienky v tejto chvíli vyhodnocujeme a snažíme sa ich zapracovať tak, aby sme v ďalšom kroku mohli pristúpiť k samotnému obstarávaniu,“ uviedol pre Bratislava24.sk Rudolf Kusý, starosta MČ Nové Mesto.

Vybudovanie nového parku v centre mesta je podľa jeho slov nielen po technickej stránke mimoriadne náročný projekt. „Snažili sme sa v maximálnej miere zapracovať požiadavky miestnych obyvateľov, ochranárov, podmienky územného plánu, požiadavky dotknutých inštitúcií, ale aj majiteľov susedných pozemkov,“ priblížil starosta.

Samospráva musela pri tvorbe projektu rešpektovať požiadavky definované v Nórskych fondoch, ako aj možnosti obecného rozpočtu. „Ruka v ruke s týmito požiadavkami sme mali snahu urobiť čo najkvalitnejšiu projektovú dokumentáciu a zabezpečiť jej nezávislú kontrolu,“ dodal starosta.

Samotný začiatok stavby bude závisieť od ukončenia a výsledkov verejného obstarávania.

Prečítajte si aj: Bratislavčania sa môžu tešiť na nový koncept športoviska

Čo ponúkne športpark Jama?

Športpark Jama je veľkolepý projekt, ktorý by mal v Bratislave prvenstvo. Kaviareň, letná čitáreň, predajňa bicyklov či vyhliadkové móla majú byť súčasťou nového parku.

V návrhu je aj amfiteáter, detské ihriská, korčuliarska dráha, horolezecká stena ale aj koncertné pódium a priestory kde by sa mali konať výstavy umenia.

Tento návrh, ktorý sa stal podkladom pre vypracovanie štúdie a projektu na revitalizáciu dnes nevyužívanej a zanedbanej plochy v lokalite Tehelné pole, predložil autorský kolektív Martin Berežný, Katarína Boháčová, Daniel Šubín.

Na vytvorenie športparku vyčlenili koncom minulého roka novomestskí poslanci z rozpočtu z vlastných zdrojov 920-tisíc eur, pričom zdroje z nórskych fondov budú vo výške 950-tisíc eur.

Projekt športparku JAMA je súčasťou opatrení zameraných na adaptáciu mestského prostredia na zmenu klímy.

Prečítajte si aj: OBRAZOM: Do Bratislavy sa vrátil vozeň z historickej Viedenskej električky

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM