Nina Táborská Rôzne

Rozsiahla modernizácia Dopravného podniku začína. Vozovne dostanú novú tvár takmer po polstoročí

Aby aj nové nízkopodlažné električky mali kde parkovať, začínajú sa modernizovať aj vozovne Dopravného podniku. Modernizácia je rozdelená do troch etáp, pričom len prvá vyjde na viac ako 12,5 miliónov eur. Takmer 81 percent bude financovaných z eurofondov.

Ilustračný obrázok k článku Rozsiahla modernizácia Dopravného podniku začína. Vozovne dostanú novú tvár takmer po polstoročí
Zdroj: TASR

„Modernizácia je nevyhnutná z dôvodu zabezpečenia údržby postupne dodávaných nových nízkopodlažných električiek a trolejbusov. S mnohými našimi depami sa desiatky rokov nič nerobilo, takže sú zastaralé aj technologicky," vysvetlil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Ako dplnil, lehota odovzdania modernizovaných vozovní sa predpokladá v auguste roka 2015. „Ide o prvú z troch etáp, pričom celkové náklady stavby prvej etapy predstavujú 12 591 895,92 EUR bez DPH, z toho 80,75 percent bude financovaných z fondov EÚ, 14,25 percent zo štátneho rozpočtu a 5percent z rozpočtu Hlavného mesta SR,“ uviedol Belfi.

Dnes už historické vozovne

Vo vozovni Hroboňova, ktorá bola vybudovaná ešte v rokoch 1968 – 70, sa žiadne podstatné zmeny v riešení údržby trolejbusov nevykonali. Modernizácia údržby je nevyhnutná aj z dôvodu nových trolejbusov Škoda 30Tr a kĺbových 31Tr. Jej účelom je modernizovať technologické zariadenia, ktoré by umožnili údržbu všetkých typov trolejbusov.

Vozovňa je situovaná v obytnej zóne mesta a z tohto dôvodu je jednou z podmienok riešenia modernizácie aj eliminovanie nepriaznivých hlukových pomerov. Preto súčasťou projektu je aj výstavba protihlukovej steny zo strany Bohúňovej ulice. V rámci modernizácie budú prevedené stavebné práce a technologické montáže v Ľahkej údržbe trolejbusov, kde budú upravené priestory umyvárne trolejbusov, sušiareň trolejbusov a garáže.

Rozsiahla modernizácia

V rámci modernizácie Ľahkej údržby trolejbusov sa bude rekonštruovať celá súčasná podlahová plocha oboch priestorov.

Modernizácia halovej časti objektu Ľahkej údržby električiek bude pozostávať z inštalovania nových technologických zariadení a príslušných stavebných úprav. Vybuduje sa 8 nových údržbárskych stojísk s vybavením pre všetky typy električiek a ďalšie pracoviská, stojiská pre denné ošetrenie alebo stojiská pre kontrolné prehliadky.

V rámci modernizácie sa vybuduje blok údržby nízkopodlažných električiek s umývacou linkou na umývanie všetkých typov električiek vrátane čistiarne odpadových vôd a recirkulácie, a tiež pracovisko bezdemontážnej obnovy jazdného profilu električkových kolies.

Zrealizuje sa aj úprava koľajového napojenia pred blokom údržby nízkopodlažných električiek, rekonštrukcia koľajového zhlavia pred halou pre ľahkú údržbu električiek, modernizácia trolejového vedenia a modernizácia hál opráv pre autobusy.

Prečítajte si tiež: Toto všetko vás čaká v mestskej doprave už tento rok. Vozový park Dopravného podniku prejde veľkými zmenami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM