Tomáš Stupavský Rôzne

Množstvo hračiek, skvelá zábava, známi herci za pultom. Vianočný bazár chalaňov plní očakávania

Toľko prinesených vecí ich skutočne prekvapilo. Štyria slovenskí herci Róbert Jakab, Juraj Kemka, Lukáš Latinák a Marián Miezga sa už po piatykrát rozhodli predávať vlastné výrobky, ale aj tie, ktoré im ľudia doniesli. Tento rok sa tovaru na predaj podľa ich slov nahromadilo omnoho viac.

Ilustračný obrázok k článku Množstvo hračiek, skvelá zábava, známi herci za pultom. Vianočný bazár chalaňov plní očakávania
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Počas víkendu sa v bratislavskom V-klube opäť koná známy Vianočný bazár chalaňov. Hračky, oblečenie, lyže, korčule, knihy, obrazy, to všetko si môžu návštevníci charitatívneho podujatia kúpiť.

„Už počas prvého dňa vidíme, že si sem ľudia opäť raz nájdu cestu. Veríme, že tento ročník bude skutočne jedinečný, pretože sme dostali kopu vecí, takže by sa mohlo vyzbierať aj rekordne najviac peňazí,“ prezradil Róbert Jakab. Spolu so svojim kolegom Mariánom Miezgom sa s úsmevom staral na barovom pulte o zákazníkov.

Čiže vo V-klube sa návštevníci môžu aj občerstviť. Marián Miezga pripravuje palacinky „Miezgacinky“ a Róbert Jakab zase nakladané hermelíny podľa vlastného receptu. „Nám sa práca za barom páči, pretože sme barové typy,“ dodal so smiechom Jakab.

Vianočný darček tu zaručene nájdete

Hlavnou časťou bazáru je však obrovská miestnosť, kde sú naukladané všetky veci, ktoré ochotní darcovia priniesli. Nájde sa tu všetko od výmyslu sveta, čiže ak hľadáte vianočný darček tu ho zaručene nájdete. Prispeli aj samotní herci. Marián Miezga prezradil na svojich kolegov, že Lukáš Latinák doniesol vyfúkané sklo a Juraj Kemka dva vlastné obrazy.

O tom, že Vianočný bazár chalaňov je skutočne dobre zorganizovaný svedčí aj fakt, že kam sa pozriete nájdete človeka v oranžovom tričku, ktorý vám ochotne pomôže s vašou prosbou. „Okrem nás na tomto projekte pracujú aj naše partnerky, manželky, množstvo dobrovoľníkov, ktorí sa neboja pomôcť dobrej veci,“ povedal Róbert Jakab.

Vyvrcholenie v Starej tržnici

Vyzbierané peniaze z bazára aj koncertu totiž pôjdu do štyroch organizácií. Ľudia podporia napríklad projekt Hravý Buddy Nadácie Pro Vida. Projekt Black&White – žime spolu! občianskeho združenia Equity je zase kreatívny letný workshop s vedcami, fotografmi, hudobníkmi a hercami pre deti i mladých z rómskych osád a sociálne znevýhodneného prostredia. Peniaze pôjdu aj na projekt Konečná stanica – Slovensko, ktorý má Slovenská humanitná rada. A príspevok dostane i Boccia na kolesách občianskeho združenia Imobilio.

Akcia vyvrcholí v pondelok 15. decembra vianočným žúrom chalaňov v bratislavskej Starej tržnici. Speváci, hudobné skupiny či herci na ňom vystúpia bez nároku na honorár. Majú prísť napríklad Korben Dallas, Gipsy.cz, Orchester Gustáva Broma, Puding Pani Elvisovej, Lasky a Sendreiovci, Polemic, Peter Lipa, Talent Transport, Mišo Kaščák, AMO, Kamil Mikulčík, Katka Ščevlíková, Lucia Lužinská, Mária Čírová, Janko Lehotský, Ady Hajdu, Laco Lučenič, Štefan Bučko, Bratislavský detský zbor, Milan Ondrík a Martin Nahálka či Jimmy Pé.

Vianočný bazár chalaňov vznikol v Českej republike v roku 2002 pod názvom Vánoční Bazár v Mokré čtvrti. Jeho zakladateľmi sú české herečky Aňa Geislerová a Tatiana Vilhelmová a herec a režisér Peter Serge Butko. Na bazár vlani prišlo takmer 4000 návštevníkov.

Vianočný bazár chalaňov
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM