Samospráva Samospráva

Mnohostrannosť židovského kultúrneho dedičstva približuje nová výstava

Znovuobjavené dedičstvo je názov výstavy, ktorá sa tento týždeň začala vernisážou v Židovskom komunitnom múzeu v synagóge na Heydukovej ulici v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Mnohostrannosť židovského kultúrneho dedičstva približuje nová výstava
Zdroj: TASR

Na výstave spolupracoval aj bratislavský samosprávny kraj. Jej cieľom je predstaviť návštevníkom mnohostrannosť židovského kultúrneho dedičstva.

„Poznať históriu je veľmi dôležité. História je to čo nás formuje, ovplyvňuje i posúva ďalej. Preto sme sa podieľali aj na tomto projekte. Bolo to v rámci dlhodobej spolupráce župy s Neinvestičným fondom židovského kultúrneho dedičstva Menorah a výstavu sme podporili finančnou sumou vo výške 5-tisíc eur,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Výstava pod názvom Znovuobjavené dedičstvo je výsledkom systematického výskumu Židovského komunitného múzea s mnohými slovenskými i zahraničnými partnermi. Autormi projektu sú Maroš Borský, Jana Švantnerová a kolektív.

Bohatá výstava

Na výstave sú inštalované vzácne textílie, ktoré v minulosti jednotlivci venovali bratislavským synagógam s cieľom naplniť tzv. chiddur micva, teda skrášliť splnenie náboženského prikázania poskytnutím zdobených rituálnych predmetov.

Výstavný projekt prináša aj prezentáciu výsledkov výskumov, zdokumentovania a zozbierania faktografických údajov zo židovskej histórie, najmä vzácne a slávnostné náboženské textílie, množstvo písomných a fotografických dokumentov a iných artefaktov.

Súčasťou otvorenia výstavy bol večerný koncert v galérii Nedbalka v Bratislave v podaní Pressburger Klezmer Band. Počas neho odzneli skladby bratislavského rodáka, skladateľa Abrahamsona, ktorému sa v marci 1939 podarilo utiecť z Bratislavy a jeho dcéra dnes žije v Tel Avive. Koncert bol podporený z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu kultúry v rámci oblasti podpora hudobného umenia.

Čítajte tiež: Na výstave Znovuobjavené dedičstvo si môžete pozrieť vzácne predmety

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM