Maros Palesch Futbal

Mladí Slovanisti v ruskom Petrohrade

V októbri absolvovali mladí futbalisti Slovana Bratislava, konkrétne B team Mladších žiakov – U12, turnaj Mladých talentov 2011 v ruskom Petrohrade na futbalovej akadémii Zenitu Petrohrad.

Na turnaji sa zúčastnilo 18 mužstiev z Ruska, Lotyšska, Fínska, Švédska, Azerbajdžanu, Francúzska a Slovenska. Hralo sa v troch skupinách po 6 mužstiev. Naši chlapci skončili v celkovom poradí na 12. mieste, no všetci sa zhodli na tom, že táto konfrontácia so severským futbalom bola úžasnou skúsenosťou pre slovenský mládežnícky futbal.

**Zostava ŠK Slovan – Mladší žiaci B – U 12: Lukáš Lošonský, Martin Trnovský, Martin Hronček, Richard Nagy, Tomáš Nagy, Samuel Korenačka, Anton Gvora, Adam Sádovský, Martin Fejda, Jakub Hirko, Ľuboš Kaňovič, Denis Kiss, Igor Ledecký a Michal Kobal.

Realizačný team: Tréner – Pavol Gostič. Otcovia – Juraj Fejda, Igor Ledecký, Vladimír Hronček, Ján Sádovský a Milan Sádovský.**

My sme sa o celej akcii porozprávali, za realizačný team s rodičmi Jánom Sádovským a Vladimírom Hrončekom, a s trénerom béčka mladších žiakov FK Slovan Bratislava, Pavlom Gostičom.

Ako ste sa k tomuto turnaju v Petrohrade dostali? V.H. – S ponukou reprezentácie Slovenska na tomto turnaji prišiel medzi rodičov vedúci mužstva Ondrej Trnovský. Po viacerých debatách a najmä dohodnutej rodičovskej sponzorskej podpore sa vyprofilovala zostava, ktorá odletela do Petrohradu. Najväčšiu zásluhu má na tom Igor Ledecký, ktorý deťom zafinancoval letenky, ktoré boli najdrahšou položkou rozpočtu.

Ako hodnotíte priebeh turnaja? **J.S. – Naši chlapci boli vyrovnanými súpermi väčšine mužstiev turnaja, o čom svedčí aj gólová štatistika, lebo rozdiely vo výsledkoch sa pohybovali jednogólovým rozdielom. **

Hralo sa štandardne, tak ako na našich trávnikoch, alebo nie? V.H. – Oproti nášmu hernému systému sa v Petrohrade hralo na tretine ihriska a na ofsajdy, no musím povedať, že jeden rozhodca v strede ihriska, bez čiarových, nemôže objektívne rozhodnúť či hráč v ofsajde bol alebo nie.

Keď porovnáte herný štýl Vašich hráčov a ostatných tímov, bol tam rozdiel? J.S. – Naši chlapci zažili na tomto turnaji novú formu hry. Fíni, aj Švédi, hrajú oveľa viac kontaktný futbal, doslova telo na telo, ktorý sa u nás nehrá. Taktiku však pochopili okamžite a tomuto severskému trendu sa rýchlo prispôsobili.

Okrem futbalu ste z Petrohradu videli aj niečo iné? V.H. – Absolvovali sme okružnú jazdu po meste so sprievodkyňou a pri významných pamiatkach sme dostali aj výklad. Samozrejme boli sme aj pri slávnom krížniku Aurora, z ktorej Vladimír Iljič Lenin odštartoval Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu … smiech. Časť družstva navštívila aj petrohradský kamenný cirkus, kde videli svetoznámu ruskú artistickú školu. Z Petrohradu sme odlietali plní zážitkov, nie len tých futbalových.

Hodnotili sme aj s trénerom mužstva Pavlom Gostičom.

Ako sa na turnaj Mladých talentov 2011 pozerá tréner Pavol Gostič? P.G. – Turnaj nám ukázal veľa, deťom aj mne. Spoznali sme iný štýl hry, dá sa povedať najkvalitnejších severských družstiev. Skonfrontovali sme sa s agresívnejším futbalom, no tento trend je celosvetový, už aj medzi futbalovou mládežou. Pre mňa je potešiteľné, že sa naši chlapci nestratili v tom množstve teamov a odviedli kus poctivej práce na trávniku Zenitu Petrohrad.

Čo ofsajdy, u nás sa nehrajú, tam sa na ne hralo? P.G. – Mohol to byť problém, no pre mňa je výsledok druhoradý. Sporný bol zápas s Helsinkami, no podstata turnaja bola o tom, že sme sa skonfrontovali so štýlom, ktorý sa hrá už pomaly na celom svete. A tie ofsajdy v hre na jednu tretinu by sa mali zaradiť aj do našich štruktúr, pretože je to už bežné aj v Čechách aj v Rakúsku.

Ako Vy hodnotíte prácu rozhodcov, rodičia z nich nadšení neboli? P.G. – Ja si myslím, že toto nie je problém rozhodcov, ale náš slovenský. Rozhodcovia nám určite neublížili, aj keď tam spravili pár chýb. My, a v mnohých prípadoch najmä rodičia, by sme už mali prestať vyplakávať, lebo je to celosvetový trend.

Ako hodnotíte svojich zverencov? **P.G. – Cena, ktorú získal Tonko Gvora, za najužitočnejšieho hráča celého turnaja, si myslím že hovorí za celé družstvo a všimli si to aj zahraniční tréneri. Výborní boli aj ostatní chlapci, ako som už povedal, všetci odviedli v Petrohrade kus poctivej práce, pre ktorú im srdiečko bije naplno. **

Pracujete s mládežou, ako je na tom Slovensko s talentami? P.G. – Ja sa okolo futbalovej mládeže motám dlho. Na Slovensku je mnoho mladých talentov. Aj v tomto tíme sa stretlo veľa nadaných a talentovaných chlapcov, ktorých netreba naháňať do tréningu. Oni chcú sami, treba ich len správne viesť a vysvetľovať techniku, taktiku, stratégiu. Pre mňa je samotný zápas tou čerešničkou na torte práce s nimi. Na svojich zverencov som patrične hrdý.

A záverečné rezumé? P.G. – Na záver sa chcem poďakovať všetkým hráčom U-12, celému realizačnému tímu otcov, ktorí si našli čas a boli na turnaji s nami, špeciálne pánovi Ledeckému, ktorý okrem svojej prítomnosti v Petrohrade, zasponzoroval letenky pre celé družstvo, taktiež klubu ŠK Slovan a aj ostatným rodičom, ktorí finančne podporili svoje ratolesti, pretože je to pre nás veľká skúsenosť, ktorá sa nedá natrénovať, ktorá sa musí zažiť. Verím, že aj v budúcnosti budú môcť títo šikovní chlapci získavať cenné skúsenosti aj v ďalších medzinárodných turnajoch.

Páni ďakujem Vám za rozhovor.

Zdroj: Bratislava24, Maroš Palesch Foto: archív Vladimíra Hrončeka a internetový portál young-talents.ru

SLOVANISTI V PETROHRADE
36
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM