Rôzne

OBRAZOM: Nádejní architekti ukázali, ako môže vyzerať krajšia Bratislava

Návrhy na nový dom umenia na nábreží, oddychovú zónu na petržalskej strane Dunaja či atraktívnu Obchodnú ulicu. Aj tak vyzerala jubilejná Noc architektúry v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Nádejní architekti ukázali, ako môže vyzerať krajšia Bratislava
Zdroj: Dnes24.sk

Prehliadka najlepších prác budúcich architektov – Noc architektúry prilákala na Slovenskú technickú univerzitu stovky návštevníkov. Priestory fakulty architektúry ovládli študenti, ktorí prezentovali svoje predstavy aj o tom, ako by mali vyzerať mestá budúcnosti.

Návrhy sa dotkli aj Bratislavy. Na Obchodnú ulicu by pribudol nový objekt a do historického centra mesta zas moderné kultúrne centrum. Petržalská strana Dunaja by sa dočkala oddychovej zóny, podobne ako aj priestor v blízkosti Slovenského rozhlasu.

Diskutovalo sa na tradičných 15-minútovkách, študenti zbierali spätné väzby vo formáte „Obháj sa!“ a viacerí si vyskúšali súboj v kreslení na tablet.

V inšpiratívnej hlavnej prednáške na tému “Ako učiť architektúru?” sa predstavili Ahmed Belkhodja z portugalského FALA atelier, Petra Havelska z anglického Marko&Placemakers a pedagóg FA STU Lukáš Šíp pedagóg. Diskusiu viedla Milota Sidorová z WPS Prague.

Odľahčenie náročnej témy však ponúkla výstava toho najlepšieho z posledného semestra. Cieľom je upriamiť pozornosť na to, ako by hlavné mesto, ale aj iné časti Slovenska mohli vyzerať, keby bola vôľa a chuť. „Sú projekty, ktoré sú vyslovene ideové, veľmi koncepčné, ukazujú kam by sa to dalo posunúť. Sú tu ale aj projekty viac realistické. Vždy je to o tom, že sa prezentuje nejaký názor, kam by sa to mohlo uberať,“ povedala pre Bratislava24.sk jedna z organizátoriek Jana Čelková.

Idea na vznik Noci architektúry vznikla na jar v roku 2011, kedy sa skupina študentov a doktorantov, dnes už kolegov v občianskom združení Archtung, rozhodla viac neodkladať svoje ateliérové projekty do zásuvky a jednoducho na konci roka otvoriť brány školy a ukázať svetu, čo vytvorili. Projekt upozorňuje na to, čo študentom na škole chýba.

Prečítajte si tiež: Vďaka prvej dáme architektúry sa Bratislava zaradí na mapu svetových veľkomiest

Noc architektúry
27
Galéria
Foto: Michaela Katonová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM