Nina Táborská Rôzne

Minulý rok priniesol o štvrtinu menej nehôd spôsobených vodičmi MHD ako v roku 2013. Vieme prečo

Po prijatí opatrení na zníženie nehodovosti, ktoré manažment Dopravného podniku Bratislava zaviedol ešte v roku 2011, sa v medziročnom porovnaní prejavili pozitívne výsledky. Nehodovosť z vlastnej viny klesla o 25 percent.

Ilustračný obrázok k článku Minulý rok priniesol o štvrtinu menej nehôd spôsobených vodičmi MHD ako v roku 2013. Vieme prečo
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Dopravná nehodovosť a škodovosť prostriedkov MHD je významným ukazovateľom, ktorý ovplyvňuje hospodárske výsledky DPB a hodnotenia kvality poskytovaných služieb cestujúcej verejnosti.

Aj napriek neustále sa zhoršujúcej situácii na cestných komunikáciách, zhustenej doprave, začiatočníckym chybám nových vodičov MHD či nerešpektovaniu pravidiel cestnej premávky vodičmi individuálnej dopravy, celkový počet dopravných nehôd za rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 poklesol o 13 percent a nehôd z vlastnej viny až o 25 percent.

Ako informovala hovorkyňa DPB Adriana Volfová, „vďaka prijatým opatreniam na zníženie dopravnej nehodovosti a škodovostipoklesol počet nehôd zavinených vodičmi Dopravného podniku za rok 2014 v porovnaní s rokom 2013 až o 25 percent."

Tieto opatrenia zahŕňajú proces vyučovania budúcich vodičov MHD s dôrazom kladeným najmä na to, že povolanie vodiča v miestnych podmienkach je mimoriadne náročná práca. Inštruktori sa preto zamerali hlavne na to, aby vodiči zvládli techniku jazdy, brzdili plynulo, venovali veľkú pozornosť vchádzaniu na zastávku, alebo sa učili poznať trasy jednotlivých liniek.

Najčastejšie sa totiž podľa DPB nehody stávajú, ak vodič nevenuje pozornosť vedeniu vozidla, prudko brzdí či nedodržiava bezpečnú vzdialenosť.

V rámci súboru opatrení dopravca kontroloval aj predpísané rýchlosti, stav tratí a spolu s políciou a odťahovou službou zabezpečoval prejazdnosť BUS pruhov.

Vodičov inštruktori učili tiež predvídať udalosti v doprave či maximálne sa počas jazdy koncentrovať. „K vodičom sme pristupovali individuálne na základe ich praxe, vzdelania, zručností a schopností,“ vysvetlila Volfová.

Tých, ktorí jazdia bez nehôd a škôd, Dopravný podnik finančne zvýhodňuje. Motivácia im teda nechýba.

Podľa DPB sa tak ukázalo, že prijaté opatrenia boli efektívne. "Budeme v nich pokračovať aj naďalej,“ doplnil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM