Správy Samospráva

Mimoriadna situácia naďalej trvá. Zosuvy pôdy ohrozujú ulicu v Devíne

Na Štítovej ulici v bratislavskom Devíne aj po piatich mesiacoch trvá mimoriadna situácia. Zapríčinil ju zosuv pôdy a vyvrátenie stromov.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna situácia naďalej trvá. Zosuvy pôdy ohrozujú ulicu v Devíne
3
Galéria
Zdroj: TASR

Miestna samospráva vyhlásila mimoriadnu samosprávu začiatkom júla, keď prívalové dažde spôsobili zosuv pôdy a vyvrátenie stromov. To spolu s hroziacim lavínovým efektom začalo ohrozovať ulicu, ktorá leží na dne strmej rokliny a je jedinou prístupovou komunikáciou pre obyvateľov daného miesta.

Rekonštrukcia zosuvného územia

„Mimoriadna situácia trvá až do odvolania. Po výdatných septembrových dažďoch došlo k vyvaleniu ďalších dvoch stromov a nebezpečenstvo neplánovane hrozí pri akomkoľvek ráze počasia vzhľadom na nestabilné podloženie a prudký svahovitý terén,“ uviedla Martina Škárová z Referátu správy zvereného majetku devínskeho miestneho úradu.

Okamžite bola vypracovaná právna analýza, ktorá odborne posúdila vzniknutú situáciu a mala zároveň navrhnúť opatrenia. Mestská časť zároveň vyčlenila zo svojho rozpočtu peniaze na vypracovanie projektovej dokumentácie, ktorá by mala riešiť rekonštrukciu a trvalé zabezpečenie zosuvného územia po celej dĺžke Štítovej ulice.

„Vzhľadom na vypracovávanie projektovej dokumentácie, ktorá bude komplexne riešiť svahové deformácie, sme neriskovali vykonať akýkoľvek neodborný zásah,“ skonštatovala Škárová s tým, že zabezpečili odpratanie koreňov a spadnutých stromov. Pre bezpečnosť obyvateľov, ich zdravia a majetku je tiež zabezpečené prenosné dopravné značenie Zákaz vjazdu.

Kde vidí problém starostka

Starostka Devína Ľubica Kolková ešte v lete pripustila, že podobné situácie hrozia aj v iných lokalitách v Devíne. „Charakter piesčitej priepustnej a ílovitej nepriepustnej vrstvy na strmých svahoch spôsobuje pri výdatných zrážkach zosuvy pôdy a takýto reliéf je charakteristický pre viaceré lokality v našej mestskej časti,“ vysvetlila.

Za jeden z najväčších problémov označila fakt, že územný plán hlavného mesta povolil v roku 2007 výstavbu v mnohých z takýchto lokalít. Často ide o bývalé vinohrady či záhrady. Statika svahov, ktoré nie sú spevnené, sa tak výrazne narúša.

Ilustračný obrázok

Zosunutý svah na Devínskej ceste po sanácii
3
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM