KAW Rôzne

Milovníci piva sa stretli v stupavskom parku

Návštevníci festivalu si pochutnávali na poctivom zlatožltom moku z viac ako dvadsiatich malých slovenských a českých pivovarov.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci piva sa stretli v stupavskom parku
Foto: Katarína Winklerová

Mesto Stupava a miestny pivovar organizovali Pivný festival už po tretí raz. Aj keď podvečer väčšinu hodujúcich rozohnal prudký lejak, tí skalní zostali. Okrem piva mohli vyskúšať regionálne špeciality a vypočuť si skupiny Romanes, Karpatské chrbáty a Vrbovských víťazov.

Hoci obľúbený nápoj bol o niečo drahší ako v miestnych podnikoch, stoly pri stánkoch boli beznádejne obsadené. Mohli ste si kúpiť pivo priamo spod Oravského Podzámku, z kočovného pivovaru z Košíc, ale aj zo Senice, Holíča, kolísky zlatého moku Plzne či poctivo uvarené a odležané pivo Engerau z Petržalky. Staré receptúry a nové technológie pivárov inšpirovali k ďalším a ďalším ochutnávkam.

Vedeli ste o pive?

  • Za najlepšie na svete sa považuje Westvleteren dvanástka. Vyrába sa od roku 1940.
  • Najstaršie pitné pivo našli vo vraku lode neďaleko Fínska. Pochádza z 19. storočia.
  • Posilňuje kosti. Obsahuje kremík, ktorý zvyšuje prísun vápnika a minerálov do kostného tkaniva.
  • Nachádzajú sa v ňom takmer všetky minerály potrebné na prežitie.
  • Belgicko sa môže pochváliť najväčším počtom značiek piva na svete.

Kto mal chuť, člnkoval sa na jazere alebo sa prešiel do vedľajšieho Malého parku po novom drevenom mostíku. Stupavčanom ho slávnostne odovzdal do užívania predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo, ktorého sme stretli na prechádzke rozsiahlym zeleným parkom.

Ako pripomenula prednostka Stupavy Zuzana Lovíšková, v minulosti boli v tejto časti ponad pretekajúci potok vybudované dva drevené mostíky. Tie však po roku 1945 zanikli. „Nový mostík je situovaný na pôvodnom mieste jedného z nich, mesto ho vybudovalo s finančnou podporou Bratislavského samosprávneho kraja,“ doplnila prednostka.

Čítajte aj: V bratislavských viechach sa žilo veselo a družne

Stupavsky park
6
Galéria
Foto: Katarína Winklerová
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM