Rôzne

Miliónové projekty, ktorými žila Bratislava v roku 2016

Bratislava v uplynulom roku dokončila jeden z najväčších projektov za posledných 10 rokov - Starý most. Petržalčania sa tešia z novej plavárne, vodiči jazdia po nových cestách.

Ilustračný obrázok k článku Miliónové projekty, ktorými žila Bratislava v roku 2016
9
Galéria

Rok 2016 sa v Bratislave niesol v znamení výstavby, opráv aj veľkých projektov. Podarilo sa dokončiť rekonštrukčné práce na Starom moste aj Štúrovej ulici, začalo sa s opravami ciest a chodníkov za milióny eur.

Rekonštrukcia Starého mosta

V roku 2010 uzavreli Starý most. Na jeho dokončenie sme netrpezlivo čakali dlhé mesiace. Rekonštrukčné práce na Starom moste trvali viac ako dva roky. Kým sme sa po ňom konečne mohli prejsť, kým po ňom po vyše 50 rokoch opäť prešla električka, most musel podstúpiť veľkú „prerábku“.

Rekonštrukcia už od začiatku neprebiehala podľa plánov, most neotvorili tri mesiace po jeho dokončení. Len mesiac po tom, čo sa začalo s prácami, spadol pri demontáži konštrukcie mosta z osemmetrovej výšky na pontón pod mostom jeden z robotníkov. Muž pri páde utrpel ťažké zranenia, s krvácaním do mozgu, zlomenými rukami a nohou ho previezli do nemocnice. Komplikácie tiež spôsobili nevybuchnuté bomby z druhej svetovej vojny, ktoré práce na moste zastavili na tri mesiace.

Projekt za 70 miliónov eur priniesol aj tri električkové zastávky na petržalskej strane, do roku 2020 by nás mala električka zviesť aj po Janíkov dvor.

Otestujte sa v našom kvíze, čo všetko viete o projekte.

Zdroj: YouTube.com

Rekonštrukcia Štúrovej ulice

Práce na Štúrovej ulici trvali viac ako dva roky. V januári 2014 uzavreli úsek Medená a Dobrovičova a začali sa rekonštrukčné práce. Najočakávanejší dopravný projekt v sebe okrem rekonštrukcie Starého mosta zahŕňal aj rekonštrukciu Štúrovej ulice a vybudovanie I. etapy nosného systému mestskej hromadnej dopravy do Petržalky.

Okrem toho, že sa rekonštrukčné práce natiahli, nespokojní boli aj majitelia prevádzok. Kvôli rekonštrukcii ulice evidovali značný pokles zákazníkov, a teda nízke tržby.

V týchto dňoch sa už po Štúrovej premávajú električky, cyklisti aj chodci. Tŕňom v oku Bratislavčanov však aj naďalej zostáva park na Šafárikovom námestí.

Električky už premávajú po Štúrovej
16
Galéria

Petržalská plaváreň

V lete tohto roku sa Petržalčania tešili aj z kolaudácie prvej verejnej plavárne, ktorá vyrástla medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou. Komplikáciám sa nevyhol ani tento projekt za 4 milióny eur. Stavbári pri výkopových prácach narazili na starú kanalizáciu, ktorá nebola zakreslená v projektovej dokumentácii. To spôsobilo, že sa kolaudácia pretiahla o viac ako rok.

V septembri sa po dlhých štyroch rokoch otvorili brány plavárne pre verejnosť. V novej plavárni je k dispozícii 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový a detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá aj možnosť malého občerstvenia. Denne tu môže oddychovať približne 600 návštevníkov.

Koľko zaplatíte za vstup a aké zľavy môžete využiť, sa dočítate TU.

Zdroj: TASR

Opravy ciest a chodníkov

V priebehu roka 2016 opravilo mesto 50 kilometrov ciest, 5 km chodníkov, 70 bezbariérových prechodov na dotyku chodníkov križovatiek a 10 nových autobusových zastávok.

Celkové náklady na opravy ciest a chodníkov predstavujú 11,5 milióna eur. Osem miliónov eur je z Dotácie rady pre SK PRESS, použité boli v prvom polroku. „Dobrým hospodárením a managementom sa nám podarilo alokovať aj rekordne vysoké vlastné zdroje, 3,5 mil. eur pôjde z rozpočtu Bratislavy," komentoval opravy primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Most SNP

Most SNP uviedli do prevádzky v roku 1972 a odvtedy na ňom prebehli len lokálne opravy výtlkov a najkritickejších miest. Na jeseň roku 2016 sa mala začať realizácia druhej etapy rekonštrukcie Mosta SNP. Práce skomplikoval výber dodávateľa aj využitie špeciálnych technológií pri rekonštrukcii.

V rámci prvej etapy rekonštrukcie Mosta SNP vymenilo mesto pod mostom povrchy chodníkov, súčasťou prác bola aj lokálna oprava asfaltu na chodníkoch pre peších, v okolí betónového piliera bol betón nahradený dlažbou a vyčistili sa aj podhľady mosta. Zábradlia, zvodidlá a lávky pre peších sú natreté novou farbou a ošetrené antiposter a antigrafity nátermi. V októbri 2016 spustilo mesto do prevádzky v spolupráci so spoločnosťou Siemens farebné osvetlenie Mosta SNP. Farby na moste informujú o počasí.

Vozovka by sa mala začať rekonštruovať v roku 2017.

Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM