Rôzne Správy

Miesto popráv, trhovisko aj zelený park. Hlavné námestie viackrát zmenilo svoju tvár

Dnes na opis námestia v centre Bratislavy postačí jedna stručná veta: Kamenná dlažba s fontánou uprostred. Pred pár desaťročiami však vyzeralo inak.

Ilustračný obrázok k článku Miesto popráv, trhovisko aj zelený park. Hlavné námestie viackrát zmenilo svoju tvár
7
Galéria

Starší Bratislavčania si určite ešte pamätajú na zelenú minulosť Hlavného námestia. Počas prechádzky korzom sa tu mohli zastaviť a porozprávať v tieni stromov pri Maximiliánovej fontáne.

Miesto stretnutí aj popráv

Štvorcový pôdorys námestia zasiahlo viacero zmien. Najdlhšie v jeho histórii však bolo miestom plným stánkov a dohadovania sa o cenách a kvalite tovaru. Takmer päť storočí tam stálo hlavné trhovisko.

Bolo tiež miestom zhromaždení občanov a vítania panovníkov či popraviskom. Jeho hlavná dominanta – Stará radnica sa využívala od roku 1434. O osem rokov neskôr vznikol priechod, ktorý sprístupnil radnicu z Hlavného námestia. Môžeme tadiaľ prejsť aj dnes. Neskôr sa radnica rozšírila o priestory Apponyiho paláca.

Súčasťou Starej radnice je tiež veža, v ktorej býval trubač. Z veže ohlasoval požiar, zlodejské prepady, ale aj zvolenie kráľov či vojnové víťazstvá. Hlavnou budovou Starej radnice bol dom richtára Jakuba. V 15. storočí sa stala významným článkom mesta.

Čítajte aj: Prečo je Jakubov dom na Hlavnom námestí radnicou?

Trhovisko sa zmenilo na park

Niekoľko storočí slúžilo priestranstvo terajšieho Hlavného námestia ako trhovisko. Koncom 18. storočia sa trhovníci so svojím tovarom postupne presunuli najmä do priestoru terajšieho Námestia SNP.

Na konci 19. storočia sa pôvodné historické trhovisko pred radnicou zmenilo na park, ktorý dominoval Hlavnému námestiu ešte v časoch socializmu. Pamätníci si určite spomenú, že vtedy nieslo názov Námestie 4. apríla.

Čítajte aj: Hlboko v bratislavských lesoch leží kameň, z ktorého na nás dýcha história

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM