Samospráva

Miestna knižnica v Devínskej Novej Vsi bude mať modernú 3D tlačiareň

Miestna knižnica v bratislavskej Devínskej Novej Vsi sa bude môcť čoskoro pochváliť modernou 3D tlačiarňou.

Ilustračný obrázok k článku Miestna knižnica v Devínskej Novej Vsi bude mať modernú 3D tlačiareň
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Ide o prvý krok miestnej samosprávy v modernizácii verejnej knižnice a zároveň podpore vzdelávania a zábavy v digitálnej oblasti. „Tlačiareň pomôže premeniť tento verejný priestor s tradičnými hodnotami a službami na miesto, ktoré nasleduje aktuálne trendy a ktoré tak bude plniť funkciu informačného centra,“ uviedol devínskonovoveský starosta Milan Jambor.

Na kúpu vyčlenili peniaze z miestneho rozpočtu

Nová 3D tlačiareň by mohla byť do knižnice nainštalovaná ešte počas augusta. Jej cena sa odhaduje na približne 2 200 eur, mestská časť na jej kúpu vyčlení peniaze z miestneho rozpočtu. Starosta argumentuje aj tým, že suma síce nie je nízka, ale v porovnaní s odmenami miestnych poslancov, ktoré si odsúhlasujú, to až taká horibilná suma nie je.

V prvej fáze by si mohli záujemcovia na novej tlačiarni tlačiť výtvory, ktoré si naprogramujú doma. Poplatok by mal byť údajne symbolický, keďže cieľom nie je na tom zarábať, ale podporovať mladé generácie.

Plánujú aj iné projekty

Modernizácia miestnej knižnice by ale podľa samosprávy nemala skončiť len nákupom spomínanej 3D tlačiarne. Jej revitalizáciou by sa mal vytvoriť tzv. hackerspace, teda miesto, kde sa môžu stretávať rôzni ľudia s podobnými záujmami v odboroch ako počítače, technológie, digital art či electronic art.

„Môžu tu nadväzovať priateľské alebo profesionálne kontakty a vzájomne si vymieňať získané skúsenosti. Je dôležité, aby mali ľudia v rámci určitej komunity k dispozícii takéto miesto sociálneho kontaktu, kde môžu navzájom spolupracovať napríklad na rôznych projektoch,“ myslí si Jambor.

Starosta je pritom presvedčený, že hoci je súčasná generácia mladých ľudí často označovaná ako tzv. generácia Y alebo millennials, teda ľudí, ktorí vyrástli vo svete digitálnych technológií, projekt by nemal byť určených iba pre nich. „Knižnica by sa tak mohla stať miestom, kde si k sebe nájdu cestu viaceré generácie, ktoré by si tu vzájomne mohli odovzdávať cenné informácie a životné skúsenosti,“ dodal Jambor.

Čítajte aj: Devínska Nová Ves opäť ponúka voľné vyhradené parkovacie miesta

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM