Samospráva

Metodiku vyplácania kompenzácie pre reštituentov prerokujú poslanci

Bratislavskí mestskí poslanci budú na aprílovom zasadnutí schvaľovať metodiku vyplácania rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným pre vlastníkov reštituovaných bytov.

Ilustračný obrázok k článku Metodiku vyplácania kompenzácie pre reštituentov prerokujú poslanci
15
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto má od začiatku tohto roka zákonnú povinnosť vyplácať vlastníkom rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným, pretože do konca roka 2016 nezabezpečilo náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov. Na plnenie tejto povinnosti vyčlenila samospráva v tohtoročnom rozpočte tri milióny eur.

Nejednotné žiadosti

Hlavné mesto začalo od januára prijímať od vlastníkov reštituovaných bytov žiadosti o vyplácanie rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným. „Žiadosti, ktoré boli mestu doručené, sú nejednotné a výška nároku je odôvodňovaná rôznorodo. Z približne 300 doručených žiadostí bolo k 13 žiadostiam pripojené aj preukázanie výšky nároku znaleckým posudkom, ďalších 22 žiadateľov zaslalo znalecké posudky bez znaleckej pečiatky. Ďalších 180 žiadostí zaslala v mene svojich klientov advokátska kancelária bez údajov o konkrétnej výške požadovanej kompenzácie,“ priblížila Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Ostatní žiadatelia požadujú podľa jej slov vyplácanie kompenzácií iba na základe odhadu podľa údajov z internetu, ako sú ceny nájmov v danej lokalite či podľa ponuky realitných kancelárií.

Vyplácanie rozdielu

Magistrát tvrdí, že musí postupovať v súlade so zákonom a hospodárne nakladať s majetkom mesta, ako aj nediskriminačne vyplácať rozdiel medzi trhovým a regulovaným nájomným. „Metodiku vyplácania rozdielu medzi trhovým a regulovaným nájomným vlastníkom reštituovaných bytov vypracovali odborné útvary magistrátu najmä z dôvodu, že príslušná zákonná úprava je len rámcová a neobsahuje bližšie detaily určenia tohto rozdielu,“ vysvetlila Kohútiková.

Metodika bola predložená mestskému zastupiteľstvu ešte v marci. Keďže tento bod poslanci nestihli prerokovať, budú sa ním zaoberať na pokračujúcom zastupiteľstve 26. apríla. Ak bude táto metodika poslancami schválená, mesto bude podľa nej postupovať a vyplácať vlastníkom reštituovaných bytov rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. „Tento rozdiel bude vlastníkom vyplatený aj spätne, teda od 1. januára 2017,“ podotkla Kohútiková.

Mesto chce stavať

Mesto chce však náhradné nájomné byty postaviť a s ministerstvom dopravy a výstavby sa dohodlo, že ich bude možné zaobstarať aj kúpou. Výstavbu prvých 68 náhradných bytov spustil magistrát v bratislavskej mestskej časti Dúbravka, v lokalite Pri kríži. Ich stavbu viackrát stopli mestskí poslanci a nesúhlas vyjadrila aj mestská časť, podľa ktorej je potrebné najskôr vyriešiť zeleň a vybudovať parkovisko pre autá, ktoré doteraz stáli na mieste začatej výstavby. Mesto však tvrdí, že stavať ju núti zákon a neriešením situácie môže mesto prísť o množstvo peňazí.

Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala výstavbu nebrzdí žiadny vecný problém, len záujem určitej skupiny ľudí, ktorým nevyhovuje verejnoprospešný projekt. „Sú tam všetky potrebné povolenia, zeleň je vyriešená, trvalé parkovanie, ktoré ráta so 181 miestami, je vyriešené a dočasné parkovanie takisto, čaká sa len na súhlas starostu Dúbravky,“ uviedol.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM