Nina Táborská Rôzne

Mestu pomáhajú tí, ktorí sami potrebujú pomoc. Ľudia bez domova to robia pre nás, čo môžeme urobiť my pre nich?

Bezdomovectvo je vážny sociálny problém. Veľa ľudí však pred ním zatvára oči. Rozhodne to ale nie sú nocľahárne, občianske združenia či dobrovoľníci. Nosiči batožiny, čašníci bez domova, upratovači verejných priestranstiev. Združenia sú tu pre nich a oni pre nás. Stačí, aby sme sa lepšie pozerali.

Ilustračný obrázok k článku Mestu pomáhajú tí, ktorí sami potrebujú pomoc. Ľudia bez domova to robia pre nás, čo môžeme urobiť my pre nich?
Zdroj: TASR

„Za to môžu bezdomovci“, koľkokrát ste to už počuli? Netreba hneď všetkých hádzať do jedného vreca. Či už ide o Paľa, klienta útulku Depaul, ktorý v darovanom šatstve našiel krabičku so zlatými obrúčkami, jantárovými kameňmi a vrátil ich alebo o Milana z centra Domec, ktorý sám nemal kde bývať, no aj tak sa ujal opusteného šteňaťa, ktoré našiel v lese.

Bezdomovectvo je vážny sociálny problém. Výnimkou nie je ani Bratislava. Presné čísla o ľuďoch bez domova v hlavnom meste neexistujú, odhady neziskových organizácií však hovoria o počte 3–5 tisíc. Žiaľ, existujúce útulky a nocľahárne v Bratislave nie sú schopné ubytovať všetkých. A tak ľudí žijúcich na ulici, neubúda.

Čo však poviete na to, keď títo ľudia, zväčša vnimaní ako tí, ktorí potrebujú pomoc (bohužiaľ, občas aj ako ľudia, ktorí „zaberajú verejné priestranstvá“ – protibezdomovecké lavičky už v centre mesta máme) sú zároveň aj tí, ktorí tento verejný priestor upratujú a starajú sa o to, aby bol kultúrnejší?

Komentár: Ľudia bez domova nie sú holuby. Tým, že nebudú môcť spať na lavičke, ich v meste neubudne

Tak to totižto robia aj klienti nízkoprahovej nocľahárne Depaul, ktorí sa od septembra každý štrvtok podieľajú na čistení a skrášľovaní hlavného mesta. K dispozícii majú pevnú obuv, zimné bundy a vesty s logom Depaul. „Ich pracovné aktivity sa stretávajú s veľmi pozitívnym ohlasom zo strany okoloidúcich, čo nás samozrejme veľmi teší a zároveň motivuje pokračovať v podobných projektoch,“ informuje Depaul.

Oni pre nás, my pre nich

Budova najväčšej nízkoprahovej nocľahárne na Slovensku – Nocľahárne sv. Vincenta de Paul v Bratislave – slúži ľuďom bez domova nepretržite už deväť rokov. Doteraz poskytla viac ako 380-tisíc nocľahov a pod svoju strechu prichýlila viac ako 4500 ľudí bez domova.

Viac sa dočítate tu: Týka sa všetkých, no väčšina pred ním zatvára oči. Bezdomovectvo v Bratislave je vážny sociálny problém

Depaul momentálne hľadá dobrovoľníkov, ktorí by pomohli pri zbierke trvanlivých potravín a hygienických potrieb pre ich klientov. Zbierka bude trvať v dňoch od 16.11.2015 do 21.11.2015 v čase od od 15:00 do 20:00, v sobotu od 10:00 do 20:00 a všetky vyzbierané veci budú použité pre klientov v Nocľahárni sv. Vincenta a v Útulku sv. Lujzy.

„Dobrovoľníci budú prichádzajúcim návštevníkom v hypermarkete Tesco rozdávať letáky s informáciou, aké potraviny resp. ďalšie veci zbierame, zákazníci ich budú môcť potom zakúpiť a pri východe odovzdať našim pracovníkom. Dobrovoľníkov potrebujeme hlavne na rozdávanie letákov príležitostne aj na pomoc pri preberaní darov,“ informuje Depaul.

Zbierka bude prebiehať súčasne v Hypermarketoch na Zlatých Pieskoch a v Lamači. Zapojiť sa môžete i vy.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM