Samospráva

Mestskí starostovia vyjadrili podporu kraju. Obe strany sa snažia nájsť kompromis medzi potrebami mesta a územia

Starostovia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy podporili starostov a primátorov z Bratislavského kraja, ktorí trvajú na pokračovaní dlhodobej a úspešnej spolupráce Bratislavského samosprávneho kraja a Hlavného mesta SR Bratislavy aj pri implementovaní Integrovaného regionálneho operačného

Ilustračný obrázok k článku Mestskí starostovia vyjadrili podporu kraju. Obe strany sa snažia nájsť kompromis medzi potrebami mesta a územia
Zdroj: TASR

„Bratislavský samosprávny kraj sa europrojektom, ktoré pokrývajú jednotlivé potreby kraja a aj hlavného mesta, venuje už dlhé roky. So službami, ktoré poskytujeme spolu s odborníkmi z hlavného mesta, všetkým starostom v kraji už dlhé roky, sú spokojní aj starostovia a primátori v kraji. Viacerí sa vyjadrili, že je pre nich bližší kraj ako mesto, preto vítajú, že doterajší model spolupráce bude pokračovať,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Kompromis medzi potrebami mesta a územia

Na dnešnom pracovnom rokovaní Rady partnerstva sa jej členovia snažili opätovne nájsť kompromis medzi potrebami mesta a územia. Starostovia bratislavských mestských častí sa pridali k minulotýždňovej výzve starostov a primátorov z územia BSK, aby hlavné mesto Bratislava prijalo ponuku Bratislavského samosprávneho kraja na spoluprácu pri implementovaní Integrovaného regionálneho operačného programu pre programové obdobie 2014 – 2020.

„Treba si odkomunikovať nejaké veci a treba sa hlavne dohodnúť na prerozdelení kompetencií tak, aby bol zachovaný systém bŕzd a protiváh a aby jeden nemal pocit, že má ten druhý viac moci. Ale ja pevne verím, že sa v dohľadnej dobe dohodneme. Dôležité je povedať, kto má v tejto oblasti viac skúseností,“ podporil starostov aj jeden z členov Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Spolupráca oboch strán

Spoluprácu Bratislavského samosprávneho kraja a Hlavného mesta SR Bratislavy si žiada viacero členov Rady partnerstva. Úrad Bratislavského samosprávneho kraja by podľa nich mal aj naďalej zabezpečovať implementačnú časť pre europrojekty financované z Integrovaného regionálneho operačného programu, v ktorom môžu samosprávy, neziskové organizácie, ale aj súkromníci realizovať projekty zamerané na oblasť materských, základných a stredných škôl, sociálnu starostlivosť, dopravu, cyklodopravu, kultúrny a kreatívny priemysel.

Ak návrh starostov prejde aj na Regionálnom združení starostov mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy, tak Bratislavský samosprávny kraj bude prostredníctvom svojho sprostredkova­teľského orgánu naďalej implementovať projekty, ktoré zlepšujú kvalitu života obyvateľov regiónu. Teda nielen v projekty na území hlavného mesta, ale všetkých obcí a miest kraja, ktoré sú na území Bratislavského samosprávneho kra­ja.

„Bratislavské mestské časti budú mať svoje regionálne združenie v piatok, ale predtým máme ešte Mestskú radu a ak bude aj tam priestor, tak určite chceme otvoriť myšlienku štatútu Rady partnerstva a dohodnúť sa s pánom primátorom, aby všetko išlo tak, aby aj Bratislavský samosprávny kraj aj hlavné mesto aj mestské časti a okolité obce boli spokojné,“ vyjadrila sa po rokovaní Rady partnerstva členka Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy a starostka bratislavských Podunajských Biskupíc Alžbeta Ožvaldová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM