Správy Samospráva

Mestskí poslanci našli riešenie. Všeobecne záväzné nariadenie o hazarde sa dá zachrániť

Poslanci mesta vyhlasujú, že sú všetci proti hazardu. Niektorí ho však chcú úplne a plošne zakázať, iní sú za prísnu reguláciu hazardu.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci našli riešenie. Všeobecne záväzné nariadenie o hazarde sa dá zachrániť
5
Galéria
Zdroj: TASR

Zástupcovia bratislavských mestských poslancov, ktorí nepodporili plošnú prohibíciu hazardu v Bratislave, sa v stredu 22. februára stretli s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom. Cieľom stretnutia bolo prezentovať riešenie, vďaka ktorému môže byť všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta o hazarde prijaté na nasledujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva v marci.

Všetci sú proti hazardu

“Diskusia o hazarde v Bratislave nie je o tom, že niekto je proti hazardu, a niekto za hazard. Všetci poslanci mesta sú proti hazardu. Niektorí ho však chcú úplne a plošne zakázať, čo neexistuje v žiadnom hlavnom meste Európskej únie. Iní poslanci sú za prísnu reguláciu hazardu, pretože si uvedomujú, že prohibícia nefunguje, poškodí mesto a otvorí priestor pre nárast nekontrolovateľnej kriminality,” povedala viceprimátorka hlavného mesta Ľudmila Farkašovská.

Mestskí poslanci hovoria, že štvrtkové hlasovanie zastupiteľstva, na ktorom VZN o hazarde nebolo schválené, bolo zmanipulované, pretože im neumožnilo hlasovať o jednotlivých položkách zákazu, a postavilo ich len pred voľbu prohibícia alebo nič, s ktorou sa nemohli stotožniť.

“Jediné, čo žiadame, je, aby pán primátor zabezpečil férový priebeh hlasovania. A vyhlasujeme, že v takom prípade budeme rešpektovať jeho výsledok a schválime VZN ako celok. Minulý štvrtok nám väčšina znemožnila hlasovať o regulácii hazardu. Vedeli totiž, že na schválenie zákazu aj napríklad pre kasína v hoteloch, ktoré neprekážajú ani samotným autorom petície, nemajú dosť hlasov – a preto spojili do jedného hlasovania túto tému s ostatnými. Znemožnili nám tým hlasovať podľa nášho svedomia a vedomia,” povedal poslanec mesta z klubu Bratislava Inak Martin Chren.

Hlasovanie o samostatných bodoch

Podľa mestských poslancov môže primátor mesta predložiť návrh VZN v úplne nezmenenom znení, čím vyhovie požiadavke občanov, ktorí podpísali petíciu, aj požiadavke petičného výboru. Upraviť musí len znenie uznesenia k VZN tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov.

“Istá skupina poslancov vie, že v meste neexistuje väčšina poslancov, a ani väčšina občanov, ktorí by chceli zakazovať a prikazovať úplne všetko. Preto sa úspešne pokúsila zmariť hlasovanie minulý týždeň. Pritom zákon jasne hovorí, že trojpätinová väčšina poslancov musí súhlasiť so zákazom v každej zo štyroch skupín nehnuteľností. Zneužívajú túto tému na kampaň, za podpory silno organizovanej lobby, a preto sa snažia spravodlivému hlasovaniu zabrániť,” povedal mestský poslanec Slavomír Drozd.

Drozd na štvrtkovom zastupiteľstve predložil procedurálny návrh, aby sa o každom bode zákazu hlasovalo samostatne. Primátor a zastupiteľstvo najprv jeho návrh prijali, aby ho tesne pred hlasovaním zrušili.

Hazard a herne
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM