Rôzne Samospráva

Mestskí poslanci chcú pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy

Devín je v nútenej správe od roku 2005 kvôli dlhom. Celkový záväzok voči veriteľom bol ku koncu roka 2016 vo výške 10,6 milióna eur.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci chcú pomôcť Devínu dostať sa z nútenej správy
11
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Poslanci hlavného mesta vyjadrili ochotu pomôcť bratislavskej mestskej časti Devín dostať sa z nútenej správy. Na stredajšom rokovaní poverili primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby v spolupráci s Devínom realizoval kroky k príprave dohody so všetkými veriteľmi mestskej časti s cieľom vyrokovať podmienky jej oddlženia.

V nútenej správe od roku 2005

V júni by sa mal zastupiteľstvu následne predložiť na schválenie návrh na uzavretie všetkých zmlúv o urovnaní, umožňujúcich ukončenie nútenej správy Devína. Táto bratislavská mestská časť je od roku 2005 v nútenej správe. Celkový záväzok voči veriteľom mala ku koncu roka 2016 vo výške 10,6 milióna eur. Rokovaniami s veriteľmi počas minulého roka však dosiahla samospráva prísľub, že pri splatení sumy 6,75 milióna eur by boli všetky jej záväzky vynulované a nútená správa by mohla byť ukončená.

Devín však toľko peňazí nemá, preto chce, aby mu v tejto situácii pomohlo hlavné mesto. Naň totiž v roku 2014 prešiel legislatívnou zmenou výkon nútenej správy z ministerstva financií. Poslanec hlavného mesta Ignác Kolek a starostka Devína Ľubica Kolková preto vypracovali návrh na riešenie oddlženia Devína.

„Bez pomoci mesta sa Devín z nútenej správy nedostane,“ zopakovala v stredu Kolková. Nútená správa podľa nej mestskú časť limituje a vylučuje akúkoľvek možnosť jej rozvoja. „Nakoľko nesmieme čerpať žiadne projektové financie, či už regionálne, alebo z EÚ. Takisto nesmieme do ničoho investovať, výlučne riešime opravy zvereného majetku, ktorý je v havarijnom stave,“ podotkla starostka.

Žiadajú pomoc mesta

Do roku 2016 vyplatila mestská časť svojim veriteľom 119 462 eur. Ekonomické možnosti Devína však ani v najbližších rokoch neumožnia rýchlejšie splácanie záväzkov. Situácia je podľa samosprávy neriešiteľná, nakoľko pri doterajšom tempe splácania istiny neexistuje reálna možnosť oddlženia mestskej časti. Vzhľadom na celonárodný kultúrno-historický význam Devína je podľa Koleka a Kolkovej potrebné tento stav riešiť. Ako tvrdia, jedinou účinnou možnosťou je aktívna pomoc zo strany hlavného mesta, ktoré zabezpečí potrebné finančné prostriedky na uspokojenie veriteľov.

Magistrát v januári uviedol, že riešenie tejto otázky je veľmi komplikované, či už po stránke finančnej legislatívy, kde primátor hovoril na túto tému s viacerými členmi vlády, ako aj v rovine dohody na úrovni samotného mesta, kde by sa na vyriešenie tohto problému vyžadoval konsenzus všetkých 17 mestských častí Bratislavy. Primátor v stredu podotkol, že mesto musí v tejto veci postupovať podľa zákona.

Devín je od roku 2005 v nútenej správe pre dlhy. Zadlžovanie mestskej časti sa začalo v roku 1996, keď sa vytvorila skupina, ktorá chcela pod hlavičkou mestskej časti vyvíjať realitnú a developerskú činnosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM