Samospráva

Mestské zastupiteľstvo sa začalo škandálom s gorilami a oblepenými stoličkami

Obrázkami gorily s odkazom: Pozor, prebieha nahrávanie! si dnes našli oblepené svoje stoly a stoličky dvaja z bratislavských mestských poslancov, Ján Hrčka a Dana Čahojová. Tí nedávno poukázali na politické obchody a kupovanie hlasov pri výbere šéfov mestských akcioviek.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zastupiteľstvo sa začalo škandálom s gorilami a oblepenými stoličkami
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa mnohých členov zastupiteľstva im stoly polepil poslanec Oliver Kríž. Ten následne prišiel aj s návrhom uznesenia, aby sa už poslanci nemohli vzájomne tajne nahrávať a mali takéto praktiky morálne odsúdiť. Mestský parlament však jeho návrh odmietol.

„Odmietame, aby nástrojom politickej súťaže bolo porušovanie dôvernosti neverejne prednesených slov alebo iného prejavu tým, že ho osoba protizákonne a neoprávnene zachytí záznamovým zariadením a takto zhotovený záznam sprístupní tretej osobe alebo ho iným spôsobom zneužije,“ citoval Kríž zo svojho návrhu uznesenia.

Podotkol, že verejného funkcionára možno vo verejnom záujme nahrávať, ale treba ho o tom upovedomiť a nerobiť to tajne.

Nové vedenie mestských podnikov schválili poslanci ešte minulý mesiac napriek tomu, že spôsob výberu vyšetruje Národná kriminálna agentúra, že víťazi boli dopredu známi a vznikli mnohé podozrenia zo zmanipulovaného výberového konania.

Prečítajte si aj: Hádky, obvinenia, zrušená diskusia: Hlasovanie o mestských podnikoch spravilo z mestského zastupiteľstva cirkus.

Na internete sa totiž objavila nahrávka, ako primátorov poradca Roman Holeš ešte na jar pred oficiálnym ohlásením výberových konaní ponúka poslancom Hrčkovi a Čahojovej miesto vo vedení mestskej firmy OLO. Ponuku Hrčka tajne nahral.

„Som prekvapený, že ten, ktorý sa teraz tak vehementne tohto chytá, je Oliver Kríž, lebo mali by sa viac báť ľudia od primátora, ktorí chodili a ponúkali. Asi je Kríž nervózny, lebo si nanominoval svojho bratranca, ak sa nemýlim, Tomáša Mikuša, do predstavenstva spoločnosti OLO,“ podotkol Hrčka.

Kríž už tiež za nelegálne odpočúvanie podal na Hrčku trestné oznámenie.

„Oliver, čoho sa bojíš? V tvojom návrhu sa tiež píše, že takéto konanie je tiež nezlučiteľné s vykonávaním mandátu poslanca. Ja si myslím, že iné je nezlučiteľné s vykonávaním mandátu. Sú to tie ponuky, percentá. Vy sa bojíte? Že sa nehanbíte! Ja nemám problém, aby ma ktokoľvek nahrával,“ podotkla poslankyňa Jarmila Tvrdá.

„Hlasovanie o tomto návrhu uznesenia bude o tom, kto sa hlási k špinavým politickým praktikám, kedy sa zmeny v podnikoch vydávali za transparentné výberové konania,“ doplnil zase poslanec Ondrej Dostál.

Kríž zároveň konanie Hrčku prirovnal k praktikám ŠTB a metódam totalitných režimov, ktoré narušujú ľudskú dôstojnosť. „Toto je cesta do pekla,“ zdôrazňoval.

„Pán Kríž, neviem, či ste vtedy nosili plienky, alebo nosili cumeľ, ale určite ste v roku 1989 neboli na tribúnach. Tam totiž išlo o niečo úplne iné. Tam verejní činitelia nahrávali nás občanov. Ja ako ten, ktorý som uznával ľudské práva a verejne som povedal, že som veriaci, som bol nahrávaný a potom s tým konfrontovaný,“ poúčal Kríža poslanec Ignác Kolek.

„Nemohúci obyvatelia dnes nemajú inú možnosť, ako sa aspoň ako tak dopátrať k tomu, aby sa dodržiaval zákon,“ zdôraznil.

Ak bude poslanec o nahrávaní vopred vedieť, na žiadnu korupciu sa už nepríde, tvrdili ďalší poslanci. Rovnako má poslanec podľa niektorých členov zastupiteľstva strpieť aj tieto praktiky, keďže je verejný funkcionár.

Hrčka pripomenul tiež, že trestným činom je nahrávanie rozhovoru osobnej povahy a pri trestnom čine rovnako musí vzniknúť vážna ujma.

„Takto vážnou ujmou na právach nie je, ak niekto zachytí záznamovým zariadením priebeh trestného činu, prípravu naň alebo priznanie sa k trestnému činu,“ podotkol s tým, že človek nemôže byť chránený, ak pácha trestnú činnosť, hoci by bol záznam získaný protiprávne.

Prečítajte si aj: Pre primátora úspech, pre hendikepovaných sklamanie. V dobe cestovania zadarmo vlakom, si majú platiť za MHD

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM