Michaela Katonová Rôzne

Mestské zásahy vidia Bratislavu inými očami. V návrhoch je výhľadové mólo aj bazén na Dunaji

Mestské zásahy chcú poukázať na to, čo nefunguje a priniesť riešenie. Hlavné mesto ma potenciál, no často ho nevnímame, lebo si všímame to, čo urobené nebolo a malo byť.

Ilustračný obrázok k článku Mestské zásahy vidia Bratislavu inými očami. V návrhoch je výhľadové mólo aj bazén na Dunaji
Zdroj: Dnes24.sk

Pred siedmimi rokmi architekti Matúš Vallo a Oliver Sadovský spustili v Bratislave nový odvážny projekt s názvom Mestské zásahy. Originalita novej iniciatívy spočívala v tom, že odborníci mohli prísť s vlastnými nápadmi, ktoré mali predovšetkým poslúžiť ku skrášľovaniu Bratislavy.

Medzi Mestskými zásahmi sú projekty rôzneho charakteru. Niektoré sú odvážne, iné futuristické a niektoré by sa dali zrealizovať v krátkom čase. Pozrite sa na niektoré z nich:

Plavidlo Kultúry a Oddychu

Čo ak by sa PKO presunulo na vodu a vzniklo by tak Plavidlo Kultúry a Oddychu? Unikátny nápad, ako podporiť kultúru pochádza od Ondrěja Chybika a Michala Krištofa. Loď by mohla reprezentovať modernú architektúru a tradíciu slovenského lodiarenského priemyslu, slovenskej kultúry a tradície bratislavského nábrežia.

Dunaj MALL*O

Dunajské mólo rozvíja myšlienku Starého mosta, ktorý bude v mieste pilierov doplnený o lavičky na sedenie. Podnet pretransformovali architekti Juraj Stahl a Tomáš Lukáč do veľkorozmerného priestoru osadeného nad konštrukciou mosta. „Tento nevšedný pohľad na naše mesto chceme poskytnúť širokej verejnosti ako priestor vhodný na stretávanie, oddych a zábavu,“ uvádzajú tvorcovia návrhu.

Farebné fasády

Cieľom projektu je poukázať na neodborné a neestetické stvárnenie fasád objektov, pretože farby pôsobia na človeka a ovplyvňujú ho. „Simuláciou stvárnenia nevhodnej fasády na rešpektovanú stavbu poukážeme na dôležitosť citlivého prístupu k rekonštrukciám panelových stavieb,“ hovorí kolektív autorov.

Medzi nápadmi nájdete tiež chodník na Radlinského ulici, bratislavská priečna cyklotrasa, MHD pošta, oddychová zóna na Františkánskom námestí, športový areál, bazén na Dunaji, central park pri Filiálke, komunitná či dažďová záhrada.

„Je samozrejmé, že väčšinu ľudí zaujíma práve výsledok. Zaujíma ich, či pôjdu vďaka Zásahom po krajšej ulici, či bude v meste viac stromov, či si sadnú na lavičku na mieste, kde predtým nebola alebo sa prevezú po novom cyklochodníku,“ uvádza Matúš Vallo. Za veľmi podstatnú však považuje nádej na zmenu.

Iniciátori projektu najčastejšie dostávajú otázku, koľko projektov sa podarilo uviesť do života. „Od roku 2008 sa tento projekt uskutočnil už v trinástich mestách na Slovensku a v Čechách a vzniklo vďaka nemu viac ako osemsto projektov,“ uvádza Matúš Vallo na oficiálnej stránke projektu.

Medzi nimi aj záhrady pri kláštore uršulínok, zvukolam pri Dóme svätého Martina alebo vybudovanie trávnatej plochy pri električkovej trati v Ružinove. Hoci číslo zrealizovaných nápadov nie je vysoké, podstatné je, že ľudia chcú spraviť z Bratislavy lepšie miesto.

Prečítajte si tiež: Chceli by ste zmeniť celkový výzor Bratislavy? Vaše nápady sú vítané

Zdroj foto: Juraj Stahl a Tomáš Lukáč.

Mestské zásahy vidia Bratislavu inými očami
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM