Samospráva

Mestské oslavy oslobodenia budú bez ruského ministra Sergeja Lavrova

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý bude 4. apríla na pozvanie rezortného kolegu Miroslava Lajčáka na oficiálnej návšteve Slovenska, sa zúčastní na štátnych oslavách 70. výročia oslobodenia na Slavíne.

Ilustračný obrázok k článku Mestské oslavy oslobodenia budú bez ruského ministra Sergeja Lavrova
Zdroj: TASR

Na pietnej spomienke, ktorú organizuje pri príležitosti 70. výročia oslobodenia Bratislavy 4. apríla 1945 mesto, sa nezúčastní.

„Podľa mojich informácií sa pán Lavrov na bratislavských oslavách nezúčastní, pretože sa zúčastní podujatia na Slavíne,“ povedal v diskusnej relácii TABLET.TV bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

„Pozvali sme ruského veľvyslanca, ale odmietol prísť, pretože sa bude zrejme pohybovať v sprievode pána Lavrova,“ dodal Nesrovnal s tým, že ruská ambasáda bude prítomná aj na mestskej pietnej spomienke, ale na nižšej úrovni.

Mesto Bratislava si výročie oslobodenia pripomenie tradične na Námestí Eugena Suchoňa. Konflikt na Ukrajine by podľa Nesrovnala na priebeh podujatia nemal mať vplyv.

„V Bratislave bojovali vojaci Červenej armády mnohých národností, či Ukrajinci, Rusi, Kazachovia, Kirgizi a ďalší. Sú to vojaci, ktorí padli na našom území a o ich hroby sa budeme starať ako o naše. Zároveň platí, že Kyjev je partnerským mestom Bratislavy a na to by sme tiež nemali zabudnúť,“ zdôraznil Nesrovnal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM