Správy

Mestské lesy tento rok rozšíria chov včiel

Mestské lesy v Bratislave rozšírili svoju činnosť a venujú sa aj chovu včiel. Tento zámer vznikol ešte v minulom roku, keď bol zrekultivovaný areál bývalej lesnej škôlky pri Kačíne a zakúpené boli prvé dve včelstvá.

Ilustračný obrázok k článku Mestské lesy tento rok rozšíria chov včiel
Zdroj: TASR

Aktuálne sa v areáli bývalej lesnej škôlky pri Kačíne nachádza už šesť včelstiev a do konca včelárskej sezóny 2016 ich bude dokopy 15. „Neskôr by sa mal počet zdvojnásobiť,“ priblížila Jana Znášiková z Mestských lesov v Bratislave.

V pláne majú nielen vytvorenie produkčnej a vzdelávacej včelnice, ale aj včelej záhrady. Taktiež by radi poskytli obyvateľom Bratislavy kvalitný med, prípadne kontakty na včelárov, ktorých majú najbližšie k svojmu bydlisku.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Juraja Zikmunda ide o návrat včiel do lesov. „Aj v minulosti na lesných pozemkoch fungovali včelnice, postupne však zanikli,“ skonštatoval. Jedným z dôvodov, prečo sa bratislavské lesy rozhodli venovať chovu včiel, je podľa neho aj to, že v súčasnosti počet včelstiev vo všeobecnosti klesá a divé včely medonosné z prírody takmer úplne vymizli. „Veríme, že sa zvýšenou opeľovacou činnosťou zvýši biodiverzita celého lesa,“ povedal riaditeľ.

Včelár Rastislav Umysa uviedol, že včelstvá v lese patria do ekosystému a sú jeho neoddeliteľnou súčasťou. „Každý typ lesa ponúka včelstvám pastvu, ktorá im umožňuje prežiť a prebytky si my ľudia vo forme medu, prípadne v iných produktov berieme, čím je včelárstvo ekonomicky zaujímavé,“ skonštatoval Umysa.

Mestské lesy minulý mesiac otvorili aj včelí náučný chodník s názvom Karpatská včela. Trasa náučného chodníka vedie po turistickej ceste Lamač Klanec – Kačín a končí práve pri včelnici, bývalej lesnej škôlke. Včelí chodník, ktorého dĺžka je dva kilometre, tvorí päť náučných panelov. Návštevníci lesoparku sa vďaka nemu dozvedia o histórii včelárstva, ako aj o živote včiel a o prospešnosti včelích produktov pre zdravie.

Prečítajte si tiež: Mestské lesy otvorili smerom na Kačín včelí náučný chodník

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM