Správy

Mestské časti Bratislavy sú za obnovenie poplatku zo vstupného

Hoci na Slovensku, podobne ako v Česku, zaviedol v roku 1990 daň zo vstupného zákon o miestnych poplatkoch, po prijatí zákona o miestnych daniach v roku 2004 bol tento poplatok zrušený.

Ilustračný obrázok k článku Mestské časti Bratislavy sú za obnovenie poplatku zo vstupného
Zdroj: TASR

Mestské časti Bratislavy chcú oživiť možnosť príjmu poplatkom zo vstupného. O pomoc pri presadení návrhu do legislatívneho procesu chcú požiadať Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Témou sa starostovia 17 mestských častí zaoberali koncom minulého týždňa na aprílovom zasadnutí Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta SR Bratislavy (RZ MČ BA). „V Českej republike je daň zo vstupného na kultúrne, športové či spoločenské podujatia dodnes príjmom samospráv,“ upozornila v tejto súvislosti hovorkyňa RZ Alžbeta Klesnilová.

Hoci na Slovensku, podobne ako v Česku, zaviedol v roku 1990 daň zo vstupného zákon o miestnych poplatkoch, po prijatí zákona o miestnych daniach v roku 2004 bol tento poplatok zrušený.

„Starostovia bratislavských mestských častí sa uzniesli, že RZ požiada ZMOS, aby už hotový návrh na zmenu a doplnenie zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady zaradilo oficiálne do systému rokovaní s politickými stranami a vládou SR,“ informovala Klesnilová.

Hovorca ZMOS Michal Kaliňák v tejto súvislosti uviedol, že na rokovaniach združenia s politickými stranami počas jesene 2015 sa zúčastnil aj vtedajší predseda RZ Ján Mrva. „O takejto téme či požiadavke sa nezmienil, nevenovala sa jej ani ekonomická sekcia Rady ZMOS, v ktorej majú zastúpenie starostovi a primátori rôznych samospráv,“ informoval Kaliňák. „Ak takáto požiadavka od RZ oficiálne príde, bude sa ňou ZMOS zaoberať,“ dodal.

Prečítajte si tiež: Zvykli by ste si na zatvorené obchody počas štátnych sviatkov?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM