Samospráva

Mestské časti bojujú proti nelegálnym reklamám. Karlovka udelila tisícové pokuty

Od začiatku tohto roka ubudlo z ulíc v Karlovej Vsi 25 reklamných plôch. Mestská časť udelila za nelegálne bilbordy pokuty vo výške viac ako 33-tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Mestské časti bojujú proti nelegálnym reklamám. Karlovka udelila tisícové pokuty
8
Galéria
Zdroj: TASR

Niektoré reklamné plochy nariadil odstrániť stavebný úrad, o ďalšie sa po rokovaniach na miestnom úrade v Karlovej Vsi postarali ich majitelia. Niekoľko už odstránila aj Asociácia vonkajšej reklamy.

Odstraňujú bilbordy

„V Karlovej Vsi sa nachádza také veľké množstvo reklamných stavieb, že si ľudia ani nemohli všimnúť, že niektoré začali miznúť. Nemáme možnosť ovplyvniť reklamy na súkromných pozemkoch, ale na pozemkoch mesta je to naša povinnosť voči obyvateľom,“ povedala starostka Dana Čahojová.

V Karlovej Vsi len na pozemkoch hlavného mesta stojí 274 reklamných zariadení.

Majitelia vo väčšine prípadov požiadali o ich dodatočné povolenie. Na to ale musia preukázať vzťah k pozemku, na ktorom je stavba umiestnená. Tým je spravidla nájomná zmluva. Ak ju nemajú, konanie by malo končiť rozhodnutím o odstránení stavby. Je to však náročný a zdĺhavý proces.

Okrem reklamných stavieb, ktoré sa podľa novely stavebného zákona usilujú o dodatočnú legalizáciu, sa v Karlovej Vsi nachádzajú aj mnohé reklamy neznámych vlastníkov, ktoré nie je možné dodatočne povoliť a sú postupne odstraňované. Aj na toto odstránenie je potrebný súhlas stavebného úradu.

Reklamy zmiznú aj v Rači

Ešte pred letom poslal magistrát hlavného mesta na stavebný úrad v Rači požiadavku na odstránenie 35 reklám neznámych vlastníkov na území Rače. Pracovníci stavebného úradu nahlásené reklamy preverili a zistili, na ktoré bolo vydané povolenie.

Ostatné reklamné stavby boli zverejnené formou verejnej vyhlášky ako možnosť prípadných vlastníkov predložiť povoľujúce doklady. Stavebný úrad v Rači už vydal 16 súhlasov na odstránenie nelegálnych reklamných stavieb, ostatné sú naďalej v procese preverovania.

Ilustračný obrázok

Reklamy v Bratislave
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM