Rôzne

Mestská polícia má dočasne zapožičané dva elektroautomobily

Mestskí policajti budú bratislavské ulice brázdiť už aj na elektroautomobiloch.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia má dočasne zapožičané dva elektroautomobily
8
Galéria
Zdroj: TASR

Vozový park bratislavskej mestskej polície sa dočasne rozšíril o dva elektromobily. Tie hlavnému mestu a mestskej polícii bezplatne zapožičala do konca októbra spoločnosť BMW Group Slovakia.

Tichý pomocník

Cena jedného automobilu sa pohybuje okolo 40 000 eur. Nasadené budú ihneď, pričom jedno vozidlo bude hliadkovať v Starom Meste, najmä v centre mesta, a druhé bude postupne v ostatných mestských častiach.

„Myslím si, že budú úspešné, lebo majú jeden element, ktorý je veľmi dôležitý. A to, že sú tiché a nehlučné a dokážu sa dostať na miesto bez akéhokoľvek hluku. To je v mnohých prípadoch, keď potrebujete prichytiť niekoho pri nekalej činnosti, celkom výhodné,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Počas dva a pol mesiaca by sa mali oba automobily v teréne bežným spôsobom testovať. Budú nasadzované do bežného výkonu mestských policajných hliadok a rozdiely sa podľa náčelníka mestskej polície Ivana Lechnera robiť nebudú. Hliadky sa v nich budú striedať, avšak priznal, že automobily nedajú tým, ktorí majú za sebou veľa nehôd, či už úmyselných, alebo neúmyselných.

Prvé elektroautomobily

Zároveň podotkol, že ide o relatívne krátke testovacie obdobie, i keď by sa počas nej malo zistiť, či sa takéto elektroautomobily osvedčia. Nie je však vylúčené, že by sa po vyhodnotení mohlo mesto rozhodnúť pre nejakú akvizíciu. „V prvom rade by sme chceli zvýšiť povedomie verejnosti, turistov, o tomto vozidle. O tom, že plne elektrické vozidlo je vhodné na každodennú prevádzku v mestskej polícii. Po tom, čo sa stane do budúcnosti, ako ďalší krok, tak o tom sa môžeme porozprávať neskôr,“ odpovedal generálny riaditeľ automobilovej spoločnosti Michael Kordys na otázku, prečo vozidlá mestu nedarovali, ale len zapožičali na pár mesiacov.

Elektromobily sú prvými takýmito vozidlami bratislavskej mestskej polície. Tá má celkovo 48 vozidiel, postupne však vozopark obnovuje. Mnohé z vozidiel majú najazdených 340 000 kilometrov a sú prehrdzavené, čo náčelník polície označil za absurdnosť. V minulom roku sa podarilo mestskej polícii získať päť nových áut, tento rok by sa malo vymeniť ďalších šesť. Problémom mestskej polície sú tiež poddimenzované stavy, mesto však isté plány na zlepšenie stavu a práce polície do budúcnosti má. Mestská polícia stojí hlavné mesto podľa primátora sedem miliónov eur.

Mestská polícia má dočasne zapožičané dva elektroautomobily
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM