Samospráva

Mesto začalo s výstavbou náhradných nájomných bytov v Dúbravke

Napriek nesúhlasu bratislavských mestských poslancov začalo hlavné mesto s výstavbou náhradných nájomných bytov v mestskej časti Dúbravka, v lokalite Pri kríži.

Ilustračný obrázok k článku Mesto začalo s výstavbou náhradných nájomných bytov v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Pozemok na základe zmluvy z januára tohto roka odovzdalo mesto v utorok (21. 3.) zhotoviteľovi – spoločnosti Metrostav Slovakia, ktorý začal s výstavbou oplotenia.

Prekvapení Dúbravčania

„Sme nemilo prekvapení. Primátor poslal firmu, ktorá začala stavať bez toho, aby niečo oznámila mestskej časti. Vieme to len sprostredkovane od obyvateľov, že tu vytyčujú pozemok na stavanie,“ uviedol na utorkovom brífingu starosta Dúbravky Martin Zaťovič.

Poukazuje pritom na uznesenie mestského zastupiteľstva z februára tohto roka. Ním poslanci potvrdili svoje rozhodnutie z januára tohto roka o zastavení výstavby bytov a zverení mestských pozemkov do správy mestskej časti, čím prelomili veto primátora Iva Nesrovnala. Ten pôvodné uznesenie nepodpísal, pretože ho považuje za protizákonné a mohlo by finančne poškodiť Bratislavu.

Starosta ale zároveň priznáva, že o porušenie zákona zatiaľ nejde, keďže ešte v roku 2014 bolo vydané právoplatné stavebné povolenie. O porušení by sa dalo podľa neho hovoriť až v prípade, keby sa začalo s výrubom okolitých stromov, na čo už výrubové povolenie neplatí. „Nie je to ale vhodné pôsobenie primátora, ktorý by si mal ctiť uznesenia poslancov, ale aj obyvateľov, ktorí povedali, že tu stavbu nechcú. Načo sú poslanci, keď prijmú uznesenia a primátor ich neplní,“ pýta sa Zaťovič. Na otázku, či už o aktuálnom dianí hovoril s primátorom odpovedal, že sa mu dnes pokúšal niekoľkokrát dovolať, ale bezvýsledne.

Ľudia proti výstavbe

Mestský poslanec Juraj Káčer v súvislosti s výstavbou podal podnet na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia Okresného úradu v Bratislave. Územné rozhodnutie a potvrdené stavebné povolenie týmto úradom nie sú podľa neho v súlade. „Minimálne do obdobia, kým sa vyrieši konanie v zmysle tohto podnetu, sa mal primátor zdržať akejkoľvek aktivity. Ak mi dá krajská prokuratúra za pravdu, tak tu budeme mať možno prvé podlažie,“ skonštatoval Káčer.

Poslancovi v celej veci chýba aj verejný záujem, keďže všetky dotknuté zložky, okrem hlavného mesta, s výstavbou nesúhlasia. Negatívne sa okrem mestských a miestnych poslancov k výstavbe postavili aj obyvatelia Dúbravky a väčšina reštituentov, ktorá by sa sem mala presťahovať zo Starého Mesta. Lokalita na výstavbu je podľa neho tiež nevhodná aj pre podlažie, s ktorým bol problém už pri výstavbe v minulosti, obyvatelia sa tiež búria pre stratu parkovacích miest či parku.

Výstavba bytov

Hlavné mesto však argumentuje, že si plní zákonnú povinnosť a začína s výstavbou náhradných nájomných bytov pre právoplatných žiadateľov. „Ako mu prikazuje zákon,“ uviedla za mestskú organizáciu Generálny investor Bratislavy (GIB) Katarína Kohútiková z bratislavského magistrátu. Výstavba sa podľa nej koná len v zmysle platnej zmluvy z januára tohto roka a v súlade s právoplatným stavebným povolením. To bolo vydané na výstavbu nájomných bytov v januári 2014 a následne v roku 2016 preklasi­fikované na výstavbu náhradných nájomných bytov.

Na otázku, prečo primátor nerešpektuje uznesenie mestského zastupiteľstva, odpovedala, že toto uznesenie mestu stavať nezakazuje. Okrem toho zdôrazňuje, že k prevodu pozemkov na mestskú časť ešte nedošlo, takže stále patria hlavnému mestu.

„Lebo je to v rozpore so zákonom o majetku obcí, efektívnym a hospodárnym nakladaním mesta a hrubo porušuje záujem Bratislavčanov,“ doplnila Kohútiková. Primátor podľa jej slov telefón nedvíha preto, lebo má celý deň rokovania a následne odchádza do Bruselu.

Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM