Rôzne

Mesto vysadí na Slavíne v rámci obnovy zelene štyri nové stromy

V priebehu tohto roka vysadí mesto na Slavíne štyri nové stromy. Ide o náhradu 4 chorých stromov na Nám. SNP, ktoré boli v kritickom stave a ich asanácia bola nevyhnutná.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vysadí na Slavíne v rámci obnovy zelene štyri nové stromy
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava

Na Námestí SNP hlavné mesto vysadilo tri nové zdravé stromy. Je to náhradná výsadba za pôvodné stromy, ktoré boli v kritickom stave a ich asanácia bola z hľadiska bezpečnosti nevyhnutná. Hlavné mesto v rámci tejto obnovy zelene vysadí ďalšie 4 stromy na Slavíne v priebehu tohto roka. Bratislava24.sk informovala Iveta Kešeľáková z magistrátu.

Nové stromy

Začiatkom týždňa hlavné mesto vysadilo v rámci náhradnej výsadby tri mladé zdravé stromy. Poškodené tri sofory japonské a jednu brezu previsnutú nahradili tri platany javorlisté. Ďalšie štyri nové stromy budú vysadené v priebehu tohto roka na Slavíne. O výbere lokality náhradnej výsadby rozhodol orgán ochrany prírody príslušnej mestskej časti, ktorý to má vo svojej kompetencii.

Vo februári tohto roka dalo hlavné mesto vyšetriť zdravotný stav 19 stromov nachádzajúcich sa na Námestí SNP. Vzhľadom na kritický stav štyroch stromov v správe mestskej organizácie Marianum (3 sofory japonské a 1 breza previsnutá) arborista odporučil ich nahradenie novými a revitalizáciu zelene v danej lokalite. Ich stav bol označený za kritický a ohrozoval bezpečnosť okoloidúcich. Okrem ekologických funkcií už nespĺňajú ani architektonicko-estetickú funkciu, a tým pádom neprispievajú k zlepšeniu kvality urbanizovaného prostredia.

Na Námestí SNP bola obnova zelene realizovaná aj koncom minulého roka, kde boli namiesto jedného chorého stromu vysadené tri okrasné čerešne pred budovou pošty priamo na Nám. SNP a jedným platanom vo vnútrobloku stavby vymedzeného ulicami Šancová, Mýtna.

Starostlivosť o zeleň

Hlavné mesto má na rok 2017 vyčlenených vo svojom rozpočte viac ako 4 mil. eur na starostlivosť o zeleň. Oproti minulému roku je to o 1,6 mil. eur viac. Starostlivosť o zeleň v meste je totiž jednou z priorít vedenia mesta. Aj preto mesto realizuje nielen obnovu zelene, napríklad obnova aleje na Námestí slobody, ale zároveň sa zameriava aj na vybudovanie nových parkov (Karloveská, Pri kríži, Svoradova) či na posilnenie výsadby mestskej zelene. Minulý rok pribudlo v Bratislave viac ako 130 zdravých stromov.

Ilustračný obrázok

Obnova zelene
3
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM