Nina Táborská Samospráva

Mesto v minulom roku výrazne znížilo svoje neuhradené záväzky voči dodávateľom, tvrdí magistrát

Pracovníci Magistrátu hl. mesta SR Bratislavy pripravujú záverečný účet hospodárenia hlavného mesta za rok 2015. Dokument bude predložený v júni 2016, no podľa mesta je už teraz zrejmé, že mesto v roku 2015 hospodárilo s financiami efektívnejšie ako v roku 2014.

Ilustračný obrázok k článku Mesto v minulom roku výrazne znížilo svoje neuhradené záväzky voči dodávateľom, tvrdí magistrát
Zdroj: Dnes24.sk

Hovorí o tom najmä stav neuhradených faktúr dodávateľom mesta za poskytované služby a tovary po splatnosti, rovnako tak aj stav projektov z EÚ. K 31.decembru 2014 predstavovala suma neuhradených faktúr 11,5 milióna eur, k 31. decembru 2015 bola táto suma 4,2 miliónov eur.

Za rok 2014 tak stav neuhradených faktúr po lehote splatnosti k celkovým príjmov 2014 predstavoval podiel 3,6 percent na celkových príjmoch, za rok 2015 bol tento podiel len 1,1percenta.

„Aj z tohto ukazovateľa vyplýva, že v minulom roku sme hospodárili efektívne a postupne sme naštartovali proces stabilizácie mestských financií. Popritom sa nám tiež podarilo finančne vysporiadať aj s najväčším projektom posledných rokov, ktorým bola prvá etapa nosného systému do Petržalky – Starý most, ale aj s ďalšími projektmi EÚ, ktorým skončilo financovanie do konca roka 2015,“ uviedol primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Najočakávanejšia stavba sa stala realitou. Prešli sme sa novým Starým mostom medzi prvými, ako vyzerá? Foto + video

Aj napriek tomu, že mesto malo na začiatku roku 2015 veľké finančné problémy, bolo schopné vyplatiť viaceré neuhradené faktúry. Neuhradené faktúry sa týkali najmä služieb za čistotu, opravu ciest, údržbu zelene či poskytovania verejného osvetlenia v uplynulých rokoch.

„Rozpočet hlavného mesta na rok 2015 bol stabilizačným rozpočtom, ktorým sme chceli zabrániť finančnému kolapsu mesta a vytvoriť predpoklad pre postupné ozdravenie mestských financií. Vysoký dlh, neuhradené faktúry po lehote splatnosti, nevýhodné zmluvy, nekoordinované čerpanie projektov z EÚ s možnosťami mesta priviedli Bratislavu na pokraj finančného kolapsu. Našou hlavnou úlohou bolo preto okamžite zaviesť opatrenia, ktoré zamedzia plytvaniu a zefektívnenia procesy tak, aby v nasledujúcich rokoch boli naplnené rozvojové ciele poslancov a mesta,“ uzavrel primátor Nesrovnal.

Prečítajte si tiež: Bratislavskí mestskí poslanci opäť navrhujú skrátiť si priestor na rečnenie

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM