Jakub Haršany Rôzne

Mesto upravilo dobu prevádzky eskalátorov. Bude to však stačiť?

Nové eskalátory na Hlavnej stanici fungovali minulý týždeň v obmedzenom režime. Po vlne kritiky a nespokojnosti sa od dnes mesto rozhodlo prevádzkovú dobu eskalátorov upraviť.

Ilustračný obrázok k článku Mesto upravilo dobu prevádzky eskalátorov. Bude to však stačiť?
Zdroj: Dnes24.sk

Takto pred týždňom sa na bratislavskej Hlavnej stanici dali do pohybu nové eskalátory. Po takmer piatich rokoch sa cestujúci mohli dostať k električkovému nástupišťu alebo von z neho pomocou pohyblivých schodov.

Eskalátory mali však chybičku krásy. Ich prevádzková doba bola obmedzená. V pracovnom týždni boli funkčné od 6. hodiny do 19. hodiny. V sobotu bola doba prevádzky od 6. hodiny do 12. hodiny a v nedeľu a sviatky od 14. hodiny do 19. hodiny. V iné hodiny sú vypnuté. Informoval vtedy Magistrát hlavného mesta.

Zmena v prevádzke

Na túto informáciu reagovalo množstvo nahnevaných cestujúcich a obyvateľov mesta. Na sociálnych sieťach sa spustila vlna kritiky a o svoje názory sa podelilo niekoľko nespokojných Bratislavčanov. Nevyhovujúci režim si uvedomilo aj mesto, a tak sa rozhodli prevádzkovú dobu zmeniť. Po novom budú fungovať každý deň od 6. hodiny do 20. hodiny.

„Pohyblivé schody na Hlavnej stanici budú od 11. júla prevádzkované v režime od 6. do 20. hodiny vrátane víkendov a sviatkov. Súhlasím, že pôvodný režim bol nevyhovujúci, preto sme sa rozhodli upraviť prevádzkovú dobu tak, aby sme vyšli v ústrety čo najväčšiemu počtu cestujúcich,“ informoval na sociálnej sieti primátor mesta Ivo Nesrovnal.

Ani zmena v režime pohyblivých schodov celkom neuspokojila predstavy cestujúcich. Ranné vlaky odchádzajú totiž ešte skôr, ako sa eskalátory zapnú.

„Najkrajšie je zapínanie eskalátorov o 6:00, teda krátko po tom, čo odídu hlavne ranné diaľkové vlaky na východ/juh a desať minút pred odchodom ranného vlaku do Česka,“ vyjadril svoj názor na sociálnej sieti Samuel. Eskalátory pritom fungujú na princípe pohybového senzora. Preto sa naskytá otázka, prečo by pohyblivé schody nemohli byť zapnuté nepretržite počas celého dňa.

Moderné eskalátory

„Eskalátory fungujú na princípe spustenia sa vtedy, keď sa k nim človek priblíži. Po pár minútach nevyužívania sa eskalátor spomalí, po ďalších pár minútach, kedy sa eskalátor nevyužíva, sa zastaví. Opätovne sa spustí vtedy, keď sa k nim osoba, ktorá chce pohyblivé schody využiť, priblíži. Šetrí sa tak energia a aj samotný eskalátor,“ informovala Bratislava24.sk hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Zmena doby prevádzky eskalátorov zrejme uspokojenie všetkých cestujúcich neprinesie, a tak je možné, že aktuálny režim ešte nemusí byť konečný.

Prečítajte si aj: Nové eskalátory s nezmyselnou dobou prevádzky

Eskalátory na Hlavnej stanici
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM