Tomáš Stupavský Samospráva

Mesto stráca kontrolu nad svojimi podnikmi, tvrdí aktivista Miroslav Dragun

Hlavné mesto stráca kontrolu nad podnikmi, v ktorých je jediným akcionárom alebo spoločníkom a v ktorých má majoritnú majetkovú účasť. Tvrdí to občiansky aktivista Miroslav Dragun.

Ilustračný obrázok k článku Mesto stráca kontrolu nad svojimi podnikmi, tvrdí aktivista Miroslav Dragun
Zdroj: TASR

Podľa Dragunaje to preto, že v dozorných radách niektorých strategických mestských podnikov sú v súčasnosti len zástupcovia zamestnancov týchto firiem. Členom dozorných rád zastupujúcich hlavné mesto totiž skončilo funkčné obdobie.

Súčasný stav je podľa Draguna v rozpore so zákonom a hrozí, že v jednotlivých mestských podnikoch dôjde k hospodárskym škodám. Primátora Bratislavy Iva Nesrovnala spolu s predsedami mestských poslaneckých klubov žiada o bezodkladné zvolanie mimoriadneho mestského zastupiteľstva, na ktorom sa majú zvoliť zástupcovia samosprávy do dozorných rád strategických podnikov hlavného mesta.

„Ani jeden mestský poslanec nie je momentálne v dozornej rade. Dozorné rady sú najvyššie kontrolné orgány mestských spoločností a nie je možné, aby tieto firmy kontrolovali zamestnanci počas obdobia troch až štyroch mesiacov,“ povedal Dragun. Takýto stav má byť momentálne v Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) či Dopravnom podniku Bratislava (DPB).

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej ide o štandardné ukončenie funkčného obdobia jednotlivých členov dozorných rád či predstavenstiev. „Mesto, respektíve mestskí poslanci, majú podľa obchodného zákonníka tri mesiace na to, aby bolo zvolené nové vedenie a takisto členovia dozorných rád,“ vysvetlila Skokanová.

Ako ďalej tvrdí, za súčasného stavu nie je možné, aby došlo v mestských podnikoch k rozhodnutiam, ktoré by viedli k možným hospodárskym škodám. Aj v stanovách BVS je podľa Skokanovej napísané, že dozorná rada má deväť členov, a na to, aby bolo nejaké rozhodnutie platné, musí ho schváliť nadpolovičná väčšina.

Momentálne sa však piati mestskí poslanci v dozornej rade BVS nenachádzajú a tvoria ju len štyria zástupcovia vodárenskej spoločnosti. „Čiže akékoľvek rozhodnutie, ktoré dozorná rada prijme, nebude platné,“ podotkla Skokanová.

Prečítajte si tiež: Aktivisti plánujú kvôli chemickej skládke vo Vrakuni vytvoriť diskusné fórum

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM