Adriana Banásová Rôzne

Mesto sa opäť odeje do ružovej: Avon pochod proti rakovine prsníka prejde centrom Bratislavy

Slovensko sa opäť zapojí do celosvetovej iniciatívy boja proti tejto chorobe. Už 7. ročník Avon pochodu proti rakovine prsníka, ktorý prináša finančnú pomoc projektom zameraným na prevenciu a liečbu tejto choroby, sa uskutoční 19. septembra v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Mesto sa opäť odeje do ružovej: Avon pochod proti rakovine prsníka prejde centrom Bratislavy
Zdroj: TASR

Rakovina prsníka je v celosvetovom meradle tretím najčastejšie sa vyskytujúcim nádorovým ochorením. Ochorenie na Slovensku ročne diagnostikujú až 2500 ženám.

Charitatívne podujatie doteraz prinieslo vyše 1.200.000 eur. Vyzbierané peniaze boli použité na podporu vzdelávania zdravotníckeho personálu, študentov, zlepšenie kvality života a psychosociálnu podporu žien, zakúpenie diagnostických prístrojov, operačnej techniky a šírenie osvety v rámci prevencie verejnosti.

Prevencia je základ

Vďaka nemu tiež realizovali 100 workshopov po celom Slovensku venovaných prevencii a vzdelávaniu v oblasti rakoviny prsníka pod vedením odborného garanta projektu Vladimíra Bellu. Zúčastnilo sa na nich vyše 2500 žien, pričom 2200 z nich sa zapojilo do prieskumu, ktorý sa týkal prevencie rakoviny prsníka.

„Asi 80 percent žien z dotazníkov chodí na preventívne prehliadky ku gynekológovi, polovica z nich nemá vyšetrené prsníky,“ priblížil výsledky prieskumu na dnešnom stretnutí s médiami Vladimír Bella, primár mamologického oddelenia Onkologického ústavu nemocnice sv. Alžbety v Bratislave.

Na prevenciu, potrebu pravidelných prehliadok a samovyšetrenie prsníkov poukáže aj pochod, ktorý o mesiac zahalí hlavné mesto do ružovej farby. Vstupenkou na podujatie vyjadrujúce podporu a spolupatričnosť ženám a ich rodinám, ktoré s ochorením bojujú, je Tričko proti rakovine prsníka 2015 v dámskej a pánskej verzii.

Bohatý hudobný program

Rodinný charakter podujatia podčiarkuje aj jeho tohtoročná novinka – dievčenské tričko, vhodné pre deti od 4 do 10 rokov. Všetky finančné prostriedky získané z akcie organizátori venujú na aktivity zamerané na problematiku rakoviny prsníka, ktoré realizuje Liga proti rakovine SR.

Program pochodu sa začne o 12.00 h spolu s registráciou na námestí pri Eurovey a potrvá do 14.00 hodiny. Trasa povedie historickým centrom Bratislavy a skončí sa opäť pri obchodnom centre. Pochodujúcich čaká bohatý sprievodný program, o ktorý sa postarajú Sima Martausová band, Le Payaco, Peter Cmorik, Katka Ščevlíková, Mirka Partlová či Campana Batucada s bubnovou šou.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM