Nina Táborská Samospráva

Mesto požiadalo župu o dotáciu na opravu ciest v hodnote milión eur

Mestskí poslanci na októbrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva prijali uznesenie, ktorým žiadajú od Bratislavského samosprávneho kraja udelenie dotácie na opravu ciest na území Bratislavy v hodnote 1 milión eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto požiadalo župu o dotáciu na opravu ciest v hodnote milión eur
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal preto o tomto platnom uznesení informoval predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša a požiadal ho o predloženie návrhu na poskytnutie takejto účelovej dotácie na najbližšie rokovanie zastupiteľstva samosprávneho kra­ja.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval o návrhu mestského zastupiteľstva o udelenie dotácie a prerokovanie tohto návrhu na župnom zastupiteľstve predsedu Bratislavského samosprávneho kraja ešte v októbri. Ako uvádza v žiadosti primátor Nesrovnal: „Zoznam konkrétnych ciest, na ktoré by táto dotácia bola použitá, bude vybraný po vzájomnej dohode s ohľadom na potreby a priority, berúc do úvahy aj skutočnosť, že v 2. polroku 2016 bude SR predsedajúca krajina Rady EÚ.“

V Hlavnom meste SR je 51 292 km ciest II. a III. triedy, ktoré má mesto v správe. Na ich údržbu a opravu ale nemá dostatočné zdroje.

„Po týchto cestách jazdia nielen Bratislavčania, ale aj obyvatelia Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj ľudia prichádzajúci do nášho mesta z celého Slovenska. Cesty v hlavnom meste sú dlhodobo v zlom technickom stave. V rozpočte hlavného mesta sú alokované finančné prostriedky, avšak táto suma je nízka a nestačí na potrebné komplexné opravy,“ doplnil primátor.

Navyše, cesty II. a III. triedy sú vo všeobecnosti vo vlastníctve a správe samosprávnych krajov, na území Bratislavy sú však vo vlastníctve a v správe mesta. „Je to výnimka zo systému, ktorá nie je finančne nijako zohľadnená v mestskom rozpočte,“ doplnil primátor. Poškodené cesty zvyšujú riziko nehôd, negatívne vplývajú na bezpečnosť cestnej premávky, komplikujú dopravu a spôsobujú škody na majetku majiteľov áut vrátane vozidiel Dopravného podniku.

Mestské zastupiteľstvo schválilo na svojom zasadnutí 22. októbra 2015 uznesenie, podľa ktorého má primátor požiadať Bratislavský samosprávny kraj o účelovú dotáciu 1 milión eur a začať rokovania s predsedom Bratislavského samosprávneho kraja o riešení financovania údržby cestných komunikácií na území hlavného mesta SR.

Prečítajte si tiež: Poslanci rozhodli: Na Železnú studničku autá aj naďalej nepustia

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM