Maros Palesch Rôzne

Mesto požiada o vydanie budov PKO

Mesto Bratislava pošle vtýchto dňoch investorovi Henbury Development žiadosť o vydanie objektu Parku kultúry a oddychu (PKO) späť do správy mesta. Ak sa tak nestane, mesto podá určovaciu žalobu na vyslovene neplatnosti zmluvy o spolupráci pri búraní

Na tlačovej besede to dnes povedal bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Mesto bude takto postupovať vzhľadom na to, že považuje uvedenú zmluvu o spolupráci za neplatnú, rovnako aj vydanie PKO investorovi na búranie. Firma vlastní pozemok pod PKO. Žiadosť o vydanie bude podložená právnymi stanoviskami.

„Henbury Development počká na list od magistrátu, oboznámime sa s jeho obsahom a následne budeme reagovať,“ uviedol v reakcii mediálny zástupca firmy Peter Vrabel. Tlačová beseda investora avizovaná na stredu (9.2.) sa neuskutoční.

Bratislava si dala vypracovať analýzy od troch nezávislých právnych kancelárií k právnej analýze od občianskych aktivistov. Podľa nej na odstránenie budov PKO treba výslovný súhlas mestského zastupiteľstva (MsZ), ktorý MsZ nedalo. Ďalej bývalý primátor Andrej Ďurkovský nemal právo podpísať zmluvu o spolupráci s Henbury Development, ani právo požiadať o vydanie búracieho povolenia. Právnym následkom neudelenia súhlasu MsZ pre zmluvu o spolupráci je jej neplatnosť a mesto Bratislava ňou preto nie je viazané.

„Stotožňujeme sa s tým, že malo byť rozhodnutie MsZ, nebolo rozhodnutie MsZ, tým pádom máme možnosť povedať, že tá zmluva je podľa nášho názoru neplatná a domáhať sa tohto názoru na súde,“ povedal primátor s tým, že je to názor aj exekutívy mesta.

Ak súd vysloví neplatnosť zmluvy, zostane platná zmluva o budúcej zmluve o prenájme nového PKO, kde si mesto objednalo kultúrny priestor pre asi tisíc návštevníkov. Bude zaň platiť nájom 400.000 eur ročne, konštatoval Ftáčnik. S investorskou firmou chce pokračovať v rokovaní o tom, ako v území zabezpečiť takýto stánok mestského a nadmestského významu a o zachovaní maxima z PKO. Samospráva očakáva, že do verejnej diskusie o budúcnosti PKO aktívne vstúpi aj Henbury Development, občania, aktivisti a ďalší. Mala by sa začať začiatkom marca s trvaním asi tri mesiace. Mestskí poslanci by o PKO mali rozhodovať na prelome júna a júla, konštatoval primátor.

„Ak by sme riešili niečo nové v tomto priestore, tak by sme to riešili formou PPP. Našli by sme partnera, ktorý by pre mesto ten stánok vybudoval. Mesto by mu ho dlhodobo splácalo, povedzme tých 20 rokov, o ktorých sa hovorí v zmluve o nájme, ale po jej skončení by stánok patril mestu,“ vysvetlil primátor. Zostatková hodnota súčasného objektu PKO je podľa jeho informácií približne 500.000 eur v roku 2010 a pri jeho vzniku v roku 1954 to bolo 2,7 milióna eur.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM