Rôzne

Mesto pokračuje v obnove kultúrnych pamiatok

Hlavné mesto pokračuje v obnovách dôležitých mestských kultúrnych pamiatok. Aktuálne sa obnovujú pamiatky v historickom centre mesta.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pokračuje v obnove kultúrnych pamiatok
4
Galéria

Bratislava prostredníctvom svojej mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy pokračuje v obnovách dôležitých mestských kultúrnych pamiatok. Aktuálne sa obnovujú pamiatky v historickom centre mesta. Cieľom obnovy je najmä záchrana originálov a zachovanie diel.

Záchrana originálu

„Dôležité pamiatky mesta majú svoj význam a svoju hodnotu. Som presvedčený, že nie je dôležité takéto pamiatky len mať, ale je potrebné sa o ne aj starať a udržiavať ich. Preto pokračujeme v ich obnove aj tento rok. Začali sme s obnovou napríklad Mariánskeho stĺpu, Morového stĺpu či Pomníka Jána Nepomuka Hummela,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Generálny investor Bratislavy realizuje obnovu týchto pamiatok v priebehu jarných mesiacov a je hradená z rozpočtu mesta v hodnote približne 145-tisíc eur. „Cieľom obnovy je fyzická záchrana originálu a maximálne možné zachovanie autentickej hmotnej a pamiatkovej podstaty diela a zároveň jeho kvalitné prezentovanie,“ uviedol riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy Vladimír Gašperák.

Obnova Morového stĺpa

Začiatkom tohto týždňa sa začala obnova národnej kultúrnej pamiatky – Morový stĺp na Župnom námestí. Obnova sa týka podstavca so schodiskom, stĺpu, súsošia Immaculaty, štyroch sôch anjelov a ohrád. Túto pamiatkovú obnovu je nutné realizovať reštaurátorskými metódami, t. j. kombináciou konzervačnej a rekonštrukčnej metódy. Obnova by mala prebiehať do začiatku júla 2017.

Od 21. marca taktiež prebieha pamiatková obnova národnej kultúrnej pamiatky Mariánskeho stĺpu na Františkánom námestí. Predmetom obnovy je štvorstupňové kamenné schodisko, štvorhranný kamenný podstavec s nápismi a reliéfmi, valcový kamenný stĺp a takisto aj kamenná socha Panny Márie. Obnova schodiska má umelecko-remeselný charakter, pričom ostatné časti diela je potrebné realizovať reštaurátorským spôsobom. Práce by mali byť ukončené približne do konca júna 2017.

Koncom marca sa zároveň začali práce na pamiatkovej obnove Pomníka Jána Nepomuka Hummela na Hviezdoslavovom námestí. Predmetom obnovy je celá pamiatka pozostávajúca z bronzovej busty v nadživotnej veľkosti, po bokoch s dvomi bronzovými festónmi, ktorá je umiestnená na podstavci z kararského mramoru. Obnova má umelecko-remeselný charakter, pričom bude pomník očistený tlakovou vodou, doplnia sa chýbajúce spáry a vykoná sa hydrofobizácia. Termín ukončenia prác je naplánovaný na koniec mája 2017.

Krajšie mesto

V rámci prác na obnove mestských kultúrnych pamiatok v centre mesta bol v neposlednom rade komplexne vyčistený aj pamätník Ľudovíta Štúra na Námestí Ľudovíta Štúra.

Z ďalších kultúrnych pamiatok a pamätihodností v meste, ktoré minulý rok prešli obnovou, treba spomenúť Mirbachov palác, ktorý bol zreštaurovaný podľa pôvodnej architektúry z 18. storočia. Takisto boli opravené ciferníky na hodinách na Radničnej veži a obnovená bola aj fasáda na kostole Klarisiek, ako aj horný hrad Devín.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM