Samospráva

Mesto plánuje rekonštrukciu Michalskej veže. Bude stáť milión eur

Dominanta mesta by mala už čoskoro vyzerať lepšie. V zlom stave je od sochy archanjela Michala až po vrchole veže. Opraviť treba hodiny, balkón, schody aj fasádu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto plánuje rekonštrukciu Michalskej veže. Bude stáť milión eur
16
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto chce zrekonštruovať Michalskú vežu, ktorá patrí medzi dominanty Bratislavy. Dôvodom je jej zlý stav, a to od sochy archanjela Michala až po vrchole veže, cez hodiny, balkón, schody či fasádu. Informoval o tom primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zhltne milión eur

Koľko financií si rekonštrukcia bude vyžadovať ukáže až detailný projekt, ktorý treba pripraviť v spolupráci s pamiatkarmi a Múzeom mesta Bratislavy. „Chceme na to však vyčleniť aspoň milión eur, lebo je to starý historický objekt,“ priblížil primátor. Peniaze by sa mohli v mestskej pokladnici nájsť aj na iné projekty, nielen na Michalskú vežu. Hlavné mesto totiž za minulý rok dosiahlo v hospodárení prebytok približne 26 miliónov eur.

Financie aj na dopravu

Magistrát teraz chce z toho zhruba 16,4 milióna eur využiť na projekty v oblasti dopravy a rozvoja mestskej infraštruktúry, rekonštrukcie základných umeleckých škôl a centier voľného času. Investovať chcú tiež do rekonštrukcie mestského majetku či vybudovania nového parku. Suma 9,5 milióna eur ostane v rezervnom fonde, magistrát chce tieto peniaze využiť v budúcom roku.

„Použite týchto financií musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Ak to poslanci neschvália, tak sa tie projekty nebudú realizovať a Bratislavčanom to budú musieť vysvetliť,“ podotkol Nesrovnal. Na júnové mestské zastupiteľstvo bude preto poslancom predložené využitie týchto financií a takisto aj záver hospodárenia mesta za rok 2016.

V rámci projektov v oblasti dopravy chce magistrát z prebytku finančne podporiť projekty ako rozšírenie Harmincovej ulice, rekonštrukciu podchodu Saratov, búranie nadchodov na Kazanskej, rekonštrukciu električkovej trate na Špitálskej v Starom Meste či vybudovanie kruhového objazdu na križovatke Rusovská – Lenardova.

V oblasti mestskej infraštruktúry chce mesto podporiť rekonštrukciu terás v Petržalke či výmenu a budovanie stĺpov verejného osvetlenia.

Michalská veža
16
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM