Andrea Mesarčíková Rôzne

Mesto plánuje postrek proti komárom na pondelok

Hlavné mesto Bratislava je pripravené na postrek kalamitného výskytu komárov.

Podľa informácií z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave, s ktorým je mesto v kontakte, nie je ešte v vyhlásená kalamita komárov. Mestská samospráva plánuje začať postreky komárov v pondelok 14. júna. Vzhľadom na rýchly vývoj situáciu neustále monitoruje.
Postreky je podľa RÚVZ vhodné vykonať, až keď definitívne opadnú vybrežené toky, nebude pršať a bude pretrvávať teplý a málo veterný ráz počasia, ktorý podporí kladenie vajíčok a urýchli vývoj komárov. Výskyt komárov kalamitného charakteru tak možno v jednotlivých mestských častiach (MČ) očakávať asi o tri až päť dní.
Po intervencii mesta sa MČ rozhodli postrekovať sami alebo požiadať o spoluprácu magistrát. V koordinácii s hlavným mestom budú postrekom ošetrené MČ Rača, Jarovce, Karlova Ves, Čunovo, Devínska Nová Ves, Lamač, Nové Mesto a Devín. Samostatne budú postrekovať Petržalka, Rusovce, Vrakuňa a Ružinov. Podunajské Biskupice a Záhorská Bystrica zatiaľ neevidujú zvýšený výskyt komárov. MČ Staré Mesto, Vajnory a Dúbravka sa k situácii ešte vyjadria.
Hlavné mesto už podľa zákona o ochrane prírody požiadalo Krajský úrad životného prostredia o súhlas na udelenie výnimky na pozemnú aplikáciu chemických látok v lokalite Chránený areál (CHA) Devínske alúvium Moravy, Rusovce – Ostrovné lúčky, CHA Horský park a Železná studnička – areál Partizánska lúka – čiže v územiach s vyšším stupňom ochrany.
Aplikácia chemických prostriedkov bude v intraviláne mesta Bratislavy vykonaná prostredníctvom odborne spôsobilej firmy CHEMIX – D. Aplikovaný prostriedok KONTAKT nie je toxický pre ľudí a zvieratá a jeho použitie je v súlade s usmernením Ministerstva zdravotníctva SR. Použitá látka je zverejnená v Zozname povolených prípravkov na ochranu rastlín.
TASR o tom dnes informovala hovorkyňa bratislavského primátora Beatrice Szabóová.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM