Samospráva

Mesto chce poskytnutím príspevku zlepšiť hospodárenie so zrážkovou vodou v Bratislave

Mesto bude poskytovať finančný príspevok na podporu udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce poskytnutím príspevku zlepšiť hospodárenie so zrážkovou vodou v Bratislave
Zdroj: TASR

Mestskí poslanci schválili materiál o poskytovaní finančného príspevku na podporu malých projektov udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou v hlavnom meste SR Bratislave, ktoré mesto predložilo na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dňa 30. júna.

Finančný príspevok na podporu malých projektov udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou má za cieľ zlepšiť hospodárenie so zrážkovou vodou v hlavnom meste a podporiť zlepšenie mikroklímy mestského prostredia. Bratislava24.sk o tom informovala Iveta Kešeľáková z Kancelárie primátora hlavného mesta SR Bratislava.

Záujemcovia sa môžu uchádzať o finančnú podporu

Ide o grantový program, ktorý vychádza z projektu „Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy“, na ktorý boli v rozpočte mesta vyčlenené finančné prostriedky vo výške 50-tisíc eur, pričom záujemcovia sa budú môcť uchádzať o finančnú podporu do výšky 50 percent, maximálne do výšky tisíc eur, preinvestovaných nákladov súvisiacich s malými projektmi týkajúcimi sa udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou, napríklad pri využívaní zariadení na vsakovanie zrážkovej vody na pozemkoch vlastníkov, zadržaní zrážkovej vody a jej následné využitie na zavlažovanie alebo ako užitkovú vodu.

Ďalšia možnosť je zmena nepriepustných spevnených plôch na vodopriepustné, ako aj vegetačné strechy a fasády a strechy. Zrážková voda v súčasných sídlach nemôže prirodzene vsakovať do pôdy a obnovovať tak zásoby podzemnej vody.

Namiesto toho odteká po spevnenom povrchu do stokovej siete, zaťažuje čističky odpadových vôd alebo prívalovo vodné toky, čo veľakrát spôsobuje lokálne záplavy.

„Zároveň sa pôda v zastavanom území nadmerne vysušuje, trpí tým vegetácia, a tým sa mení aj mikroklíma. Prostredníctvom týchto opatrení je možné opätovne vracať zrážkovú vodu do obehu a zabezpečiť prirodzený kolobeh vody,“ informovala Zuzana Hudeková z kancelárie hlavnej architektky mesta Bratislava.

Havárie v meste

Negatívne dôsledky zmeny klímy v mestskom prostredí sa prejavujú horúcimi letami spojenými s dlhšími obdobiami sucha, ktoré bývajú striedané prívalovými dažďami, pričom následne môžu spôsobovať lokálne záplavy a havárie v podchodoch a na cestných komunikáciách.

Postupná urbanizácia krajiny má za následok stále sa zvyšujúci podiel zastavaných nepriepustných plôch na úkor pôvodných prírodných vodopriepustných plôch.

„To veľmi negatívne ovplyvňuje nielen prirodzený kolobeh vody v danej lokalite. Povrchy sú v letných mesiacoch nadmieru prehrievané a v zime nadmieru ochladzované, čo má negatívny dopad aj na energetickú bilanciu okolitých budov, či už pri kúrení alebo v lete pri chladení,“ dopĺňa hlavná architektka Ingrid Konrad.

Keďže v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy existujú opatrenia, ako túto nepriaznivú situáciu aspoň čiastočne napraviť, mesto sa snaží vyjsť v ústrety záujemcom poskytnutím finančného príspevku s cieľom pilotnej podpory realizácie takýchto opatrení v súlade so Stratégiou adaptácie na nepriaznivé dopady zmeny klímy v hlavnom meste SR Bratislave, ktorá bola schválená mestským zastupiteľstvom hlavného mesta dňa 24. septembra 2014. Realizácia týchto opatrení by mala prebehnúť do konca roku 2016.

Žiadosť o finančný príspevok

Žiadosť o finančný príspevok na úhradu nákladov súvisiacich s udržateľným hospodárením so zrážkovou vodou je potrebné podať vždy k poslednému dňu mesiaca, najneskôr však do 30. septembra kalendárneho roka alebo do vyčerpania rozpočtovaných finančných prostriedkov.

Záujemcovia o finančný príspevok zasielajú svoje žiadosti poštou na adresu hlavného mesta: Primaciálne námestie 1, 814 99 Bratislava. Každá žiadosť musí byť doručená v jednom exemplári na predpísanom formulári spolu s požadovanými prílohami, ktoré si nájdu na webovej stránke Bratislavy, pričom rozhodujúci je termín doručenia žiadosti na podateľňu magistrátu hlavného mesta.

Obálka musí byť zreteľne označená textom „Grantová schéma – zrážky“. Žiadosť, vrátane príloh, je potrebné súčasne zaslať aj v elektronickej podobe na adresu osap@bratislava.sk a do predmetu správy uviesť „Grantová schéma – zrážky“.

Čítajte aj: Na ostrove Sihoť rastú nové stromčeky

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM