Správy

Mesto chce byť sprostredkovateľským orgánom pre regionálny operačný program

Hlavné mesto podpíše zmluvu s ministerstvom pôdohospodárstva pre možnosť posudzovať projekty, ktoré sa budú realizovať v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce byť sprostredkovateľským orgánom pre regionálny operačný program
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom spolupráce má byť zlepšenie života obyvateľov v oblastiach školstva, dopravy či životného prostredia. Projekty by mohli byť odfinancované zo zdrojov EÚ v aktuálnom programovacom období. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

Program sa zameriava na mestá

Hlavné mesto podpíše zmluvu o vykonávaní časti úloh riadiaceho orgánu cez mestský sprostredkovateľský orgán. Bratislava sa tak má stať plnohodnotným sprostredkova­teľským orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP).

„Tento nový regionálny operačný program je sústredený na mestá. Náš sprostredkovateľský orgán je pripravený. Mesto a mestské časti, rovnako ako ďalších 35 obcí, budú teda v tomto smere postupovať spoločne,“ povedal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

Kompetencie, ktoré mesto má a činnosti, ktoré má vykonávať, bude samospráva podľa neho riešiť tak, aby sa rozvíjalo nielen územie mesta a mestských častí, ale aj ostatných obcí, ktoré spadajú do územia udržateľného mestského rozvoja.

Čo získa mesto?

Mesto tvrdí, že podpisom zmluvy v rámci IROP získa zvýšenie kompetencií v oblasti identifikovania, hodnotenia a výberového procesu projektov na území Bratislavy a jej okolia, zabezpečenie plnenia priorít definovaných zo strany hlavného mesta.

Taktiež zabezpečenie implementácie projektov v spolupráci s odbornými kapacitami IROP tak, aby jednotlivé projekty boli realizované čo najviac flexibilne a plynule, či predchádzanie a minimalizáciu akýchkoľvek korekcií zo strany Európskej komisie do budúcna.

Delegované kompetencie bude mesto vykonávať ako sprostredkovateľský orgán vo funkčnom území mesta, a to 17 mestských častí a 35 miest a obcí, pre programové obdobie 2014 – 2020.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM