Správy

Mesto by chcelo skultúrniť Kamenné aj Predstaničné námestie. Brzdia ho súdne spory s investorom

Kamenné námestie, Predstaničné námestie či legendárna Astorka na Hodžovom námestí. Tieto priestory majú jednu vec spoločnú. Doplatili na neschopnosť investora.

Ilustračný obrázok k článku Mesto by chcelo skultúrniť Kamenné aj Predstaničné námestie. Brzdia ho súdne spory s investorom
9
Galéria

V Bratislave sa nachádza niekoľko nedokončených developerských projektov, ktoré bránia rozvoju mesta. Viacero z nich sa pritom spája s menom investora Igora Balla. Ten sa v rokoch 2004 až 2010 dostal k viacerým lukratívnym pozemkom v Bratislave a stojí aj za projektom obnovy Predstaničného námestia.

Spory kvôli Hlavnej stanici

Počas šiestich rokov trvania zmluvy medzi spoločnosťou Transprojekt s.r.o. a hlavným mestom sa však pri Hlavnej stanici, okrem toho čo zrealizovalo na vlastné náklady mesto, nič neurobilo.

„Písomne sme spoločnosť niekoľkokrát vyzývali, aby začali konať, ponúkali sme im súčinnosť a spoluprácu. Jediné, čo chceli, bolo predlžovať termíny dokončenia,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Zmluva tak k 31. 12. 2016 zanikla. Investor sa ale obrátil na súd, ktorý mu vyhovel a uložil mestu povinnosť odložiť odovzdanie stavebných objektov a plánované investície na Predstaničnom námestí. Hlavné mesto však proti uzneseniu Krajského súdu v Bratislave podalo odvolanie.

Problémové Kamenné námestie

Jedným z nedokončených projektov Igora Balla je Kamenné námestie, ktoré je dlhodobo zanedbané a potrebovalo by skultúrnenie. V roku 2007 mesto uzatvorilo zmluvu o nájme pozemku so spoločnosťou INTERMONT a. s., podľa ktorej sa mala uskutočniť výstavba komplexu podzemných parkovacích plôch spojená s revitalizáciou námestia.

Plány sa však nenaplnili a mesto v roku 2012 odstúpilo od zmluvy. Proti tomuto rozhodnutiu podala spoločnosť žalobný návrh na určenie neplatnosti odstúpenia. Konanie stále prebieha a hlavné mesto namiesto toho, aby mohlo priestor skultúrniť a revitalizovať, sa musí súdiť.

Ďalším prípadom je dvojpodlažná sklenená kocka na Hodžovom námestí, ktorá ani po 10 rokoch nie je dokončená či rekonštrukcia legendárnej Astorky hneď oproti. Namiesto funkčného divadla môžeme na schátranej budove v súčasnosti vidieť len veľkoplošnú reklamu.

„Vyzývam preto pána Balla, aby sa prestal skrývať a predstúpil pred Bratislavčanov a vysvetlil im, čo pre nich spravil. Mesto sa v tejto situácii musí právne brániť a podniká kroky na ochranu našej právnej pozície,“ dodal primátor Ivo Nesrovnal s tým, že hlavné mesto aktuálne rieši 10 súdnych sporov.

Nedokončené developerské projekty
9
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM