Rôzne Správy

Mesto bojuje proti veľkým horúčavám. Zabezpečí cisterny s pitnou vodou

V meste vás schladia aj rozprašovače vodnej hmly, fontány a pitné fontánky. Počas horúčav bude mesto taktiež polievať cesty v centre Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje proti veľkým horúčavám. Zabezpečí cisterny s pitnou vodou
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Na aktuálnu vlnu horúčav hlavné mesto reaguje viacerými opatreniami. Na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici budú od 1. augusta umiestnené cisterny s pitnou vodou. Okrem toho vás v meste príjemne schladia rozprašovače vodnej hmly, fontány a pitné fontánky. Počas horúčav budú zároveň vo zvýšenej miere polievané cesty v centre mesta. Bratislava24.sk informuje hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer.

„Aj takýmto spôsobom chceme ľuďom počas horúčav spríjemniť pobyt v meste. Cisterny s pitnou vodou boli minulý rok veľmi obľúbené a využívané a preto sme ich pre Bratislavčanov a turistov pripravili aj tento rok,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Napustite si pohár vody

Pohár vody dostanete bezplatne na Hlavnom námestí od 11:00 do 17:00 hod. a na Poštovej ulici v čase od 10:00 do 16:00 hod. Prevádzku cisterien s pitnou vodou zabezpečuje hlavné mesto v spolupráci s Bratislavskou vodárenskou spoločnosťou.

Ďalším účinným opatrením proti extrémnym teplotám je polievanie ciest. Hlavné mesto zaistí počas dní s teplotou nad 30 stupňov Celzia vo väčšej miere kropenie rozpálených ciest v centre mesta. Okrem toho, že sa v uliciach zníži prašnosť, o niekoľko stupňov sa schladí vozovka aj ovzdušie.

Príjemné osvieženie ponúkajú v horúčavách aj rozprašovače vodnej hmly na Hviezdoslavovom a Hlavnom námestí, Námestí SNP a v Medickej záhrade. V priebehu augusta k nim pribudne aj hmlová brána na Námestí slobody. Rozprašovače fungujú na princípe atomizácie vody na mikročastice vodnej hmly, ktorá sa odparuje. Hlavné mesto ich inštalovalo na frekventovaných miestach Bratislavy, aby si túto obľúbenú letnú atrakciu užilo čo najviac turistov a Bratislavčanov.

Kde nájdete pitné fontánky

V horúcich dňoch prinášajú ochladenie aj fontány a pitné fontánky. V prevádzke mesta je tento rok 40 fontán a 10 pitných fontánok. Správcom rozprašovačov, fontán a fontánok je Generálny investor Bratislavy, ktorý zabezpečuje ich prevádzku a údržbu.

Najstaršou fontánou v Bratislave je Rolandova (Maximiliánova) fontána na Hlavnom námestí. Jednou z najkrajších bratislavských fontán, ktorá funguje v pôvodnom stave a bez prestávky vyše 128 rokov, je Ganymedova fontána na Hviezdoslavovom námestí. Pitné fontánky nájdete v meste napríklad na Námestí SNP, Hviezdoslavovom námestí, na Hlavnom námestí, na Župnom námestí, na Panskej ulici alebo v letnej čitárni u Červeného raka.

Nové rozprašovače vody v centre mesta
6
Galéria
Zdroj: Hlavné mesto SR Bratislava
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM