Samospráva

Mestá a obce Bratislavského kraja si budú spoločne pomáhať pri čerpaní eurofondov

Na čerpanie eurofondov v novom programovacom období 2014-2020 budú pre mestá a obce na území Bratislavského samosprávneho kraja slúžiť sprostredkovateľské orgány - hlavné mesto a kraj, ktoré budú spolupracovať formou spoločného technického sekretariátu.

Ilustračný obrázok k článku Mestá a obce Bratislavského kraja si budú spoločne pomáhať pri čerpaní eurofondov
Zdroj: Dnes24.sk

Dohodli sa na tom dnes primátori a starostovia obcí aj mestských častí v BSK na rokovaní Rady partnerstva v Bratislave. Vyjadrili tým podporu pokračovaniu v doterajšej spolupráci samosprávneho kraja a hlavného mesta pri implementovaní Integrovaného regionálneho operačného programu.

Podľa predsedu Regionálneho združenia miest a obcí malokarpatského regiónu a starostu obce Píla Radovana Mičuneka bude prijatá dohoda plusom pre celý Bratislavský kraj.

„Spoločný technický sekretariát bude postavený na existujúcom SORE, ktoré je na Bratislavskom samosprávnom kraji a má veľké skúsenosti i kvalifikovaných ľudí,“ vysvetlil Mičunek.

„Som rád, že došlo k všeobecnej zhode a verím, že budeme úspešne čerpať eurofondy na projekty, ktoré pomôžu a skvalitnia život našich obyvateľov,“ povedal pri tejto príležitosti predseda BSK Pavol Frešo.

Nutná dohoda

Dohodnutá štruktúra spolupráce bude prerokovaná s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktoré ju má odobriť. Podľa slov primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala ministerstvo ju prijalo s nadšením a na rovnakom princípe spoločného technického sekretariátu plánujú fungovať aj ostatné samosprávne kraje.

Prečítajte si tiež: Kaštieľ vo Veľkom Bieli je pre kraj nepotrebný, svoj podiel predá. Chátranie budovy stálo majiteľov tisíce eur

Potrebné je ešte uzavrieť debatu k štatútu Rady partnerstva Bratislavského kraja tak, aby došlo k uspokojujúcemu konsenzu pre všetkých. Primátor Malaciek Juraj Říha v tejto súvislosti uviedol, že existujú rozdielne názory na spôsob zabezpečenia čerpania prostriedkov z eurofondov v novom programovacom období.

„Všetci zúčastnení však majú záujem o vecné riešenie,“ povedal Říha. Podľa členky Regionálneho združenia starostov hlavného mesta SR Bratislavy a starostky bratislavských Podunajských Biskupíc Alžbety Ožvaldovej by mali členovia rady dospieť k dohode na zasadnutí po jarných prázdninách na západnom Slovensku.

Podpora všetkých

Štatút Rady partnerstva musí byť Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR odobrený do konca marca.

Spoluprácu Bratislavského kraja a hlavného mesta SR Bratislavy podporili všetci zúčastnení členovia Rady partnerstva. Úrad BSK tak bude naďalej zabezpečovať implementačnú časť pre europrojekty financované z IROP, v ktorom môžu samosprávy, neziskové organizácie, ale aj súkromníci realizovať projekty zamerané na oblasť materských, základných a stredných škôl, sociálne služby, dopravu, cyklodopravu, kultúrny a kreatívny priemysel.

Pomoc tak dostanú nielen projekty na území hlavného mesta, ale všetkých obcí a miest v Bratislavskom kra­ji.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM