Nina Táborská Rôzne

Mesiac, ktorý patrí ľuďom bez domova. Zabúdame na túto sociálnu skupinu?

Pravdepodobne väčšina z nás už o tejto hodine sedí v teple domova, pri dobrom jedle, v kľude, možno v kruhu rodiny, možno pri sledovaní televízie. Napadlo vám niekedy, že sú ľudia, ktorí nemajú také štastie a v tomto momente hľadajú aspoň kúsok jedla, chvíľku v teple alebo len ľudské pochopenie?

Ilustračný obrázok k článku Mesiac, ktorý patrí ľuďom bez domova. Zabúdame na túto sociálnu skupinu?
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Odštartoval Mesiac bez domova. Pozornosť chce upriamiť na ľudí v ťažkej životnej situácii a najmä bez strechy nad hlavou. Neziskovky v Bratislave bijú na poplach. Tvrdia, že problémy takýchto ľudí nikto nerieši. Len málokto si vie totiž predstaviť, aký je život na ulici. Zistíme to možno dnes…

Čo nám chýba?

Chýba nám prevencia, cenovo dostupné bývanie a čo je azda najdôležitejšie – ľudské pochopenie.

Ako ľudia bez domova žijú, trápia sa a ťažkopádne pretĺkajú životom na ulici nám má priblížiť práve Mesiac bez domova.

V rámci tohto mesiaca sa dnes večer odohráva v Starej tržnici diskusia na tému „Načo nám je solidarita“ a koncert kapely Swingang. Medzi diskutujúcimi okrem Sergeja Káru z OZ Vagus hovorí aj ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá verejne chráni ľudské práva.

Noc vonku

Večer bude pokračovať spánkom vonku pred Starou tržnicou. Ide o medzinárodnú aktivitu, ktorá sa tento rok v rovnaký večer koná v Bratislave a súčasne aj v 14 českých mestách. Cieľom je verejne vyjadriť podporu ľuďom, ktorí prišli o svoje domovy a vyskúšať si na vlastnej koži, aké to je stráviť noc vonku počas mrazivej novembrovej noci. Bratislava24.sk bude pri tom.

Mesiac bez domova začal 13.11. krstom knihy Zatúlaný gombík (Prvá rozprávková ilustrovaná knižka o bezdomovectve) a 13. decembra ho zakončí koncert v nocľahárni Depaul, ktorý organizuje Michal Kaščák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM