Kultúra

Mesiac fotografie v Bratislave: Výstava fotografky J. Csáderovej ponúka odvážne autoportréty

Svoju najväčšiu autorskú výstavu má fotografka Judita Csáderová v rámci Mesiaca fotografie v bratislavskej galérii Umelka. Autorka ju nazvala "Bez názvov" a takmer 100 dielami zaplnila obidve galerijné sály aj vstupný priestor Slovenskej výtvarnej únie.

Ilustračný obrázok k článku Mesiac fotografie v Bratislave: Výstava fotografky J. Csáderovej ponúka odvážne autoportréty
Zdroj: TASR

„Je tu zmapovaná polstoročná tvorba od raných študentských prác na Šupke z polovice 60. rokov cez najzásadnejšie cykly zo 70., 80. a 90. rokov až po úplne čerstvý 3,8 metra vysoký fotogram Matilda sa bojí tmy. Jej diela spája imaginatívnosť, snovosť, vizuálna poézia a ľahkosť, s akou prekračuje medzi každodennou realitou a vlastným snovým vnútorným svetom,“ povedala na stredajšej (4.11.) vernisáži kurátorka výstavy Monika Mikušová.

Umelecké fotografie bez názvov sú aj experimentmi rôznych techník až po počítačom upravované diela. Sú na nich odtlačky častí vlastného tela v piesku, plávajúce nahé ženy, lietajúce pierka a autoportréty. Tie sú podľa Mikušovej dôležitou časťou celkovej Csáderovej tvorby.

„Jej autoportréty sú veľmi nápadité, imaginatívne a zároveň absolútne sebaodhaľujúce. Najlepším príkladom je asi najznámejší z nich – Moje veľké srdce, ktorý ukazuje, že prostredníctvom osobných snímok sa pred divákom odhaľuje až na kosť a nenecháva ani symbolicky ani reálne nič skryté,“ konštatuje Mikušová.

Judita Csáderová (1948)

V rodnej Bratislave študovala fotografiu na Strednej škole umeleckého priemyslu a potom na Filmovej a televíznej fakulte (FAMU) v Prahe. Od roku 1967 pracovala vo fotografickom oddelení Slovenskej filmovej tvorby na Kolibe, od roku 1993 pedagogicky pôsobí na bratislavskej Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru. Je prezidentkou a spoluzakladateľkou združenia FOTOFO, predsedníčkou združenia fotografov pri Slovenskej výtvarnej únii a spoluzakladateľkou Mesiaca fotografie.

Patrí medzi významné súčasné slovenské autorky a aj preto je jej fotografia z roku 1967 na plagáte tohtoročného festivalu Mesiac fotografie. Svoju tvorbu prezentovala na mnohých individuálnych a skupinových výstavách doma i v zahraničí, napríklad v Taliansku, Holandsku či na Tenerife. Výstava potrvá do 22. novembra.

Prečítajte si tiež: Milovníci fotografie si prídu na svoje: Festival Mesiac fotografie predstaví aj zbierku vznikajúceho múzea

FOTO: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM